Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Kommunens fastigheter använder mindre el

Energibesparing bidrar till ett hållbart samhälle. För fastighetsdriften handlar mycket av arbetet om att spara energi. Målet är att det varje år minska energiförbrukningen med 3% i kommunens fastigheter.
- Vi arbetar med att byta allt från pumpar till fjällvärmecentraler. Vi styr drifttider, ställer om temperaturer m.m. Varje år är det mer utmanande att klara målet, men vi utvecklar verksamheten, berättar Bengt Lindblad, driftchef fastighet.
 
Fastighetsdriften består av 7 personer, alla lika viktiga för att nå energibesparingsmålen. Exempelvis kan snickaren isolera vinden, driftkillarna vara ute i anläggningen och se över temperaturer och rörläggaren byta blandare. För att man ska kunna jämföra energiförbrukningen från år till år räknas förbrukningen i kilowattimme, detta för att man måste kunna korrigera enligt vilket klimat det är.
 
- Ena året kan det vara mycket kallt, vilket ger en större förbrukning. Vi kan ha gjort ett jättebra jobb men det kan ha kostat mer, säger Bengt Lindblad.
 

Nytt driftsystem ökar effektiviteten


 
Just nu håller ett nytt driftsystem som digitalt mäter klimaten i fastigheterna på att installeras. Bengt Lindblad berättar att det är mycket viktigt att få igång detta.
 
- Med detta system kommer man att kunna effektivisera arbetet med att spara energi genom till exempel finjustering av klimatet i fastigheterna. Självklart kommer vi ändå att behöva vara ute i fastigheterna för att se över driften, men detta kommer att underlätta vårt arbete mycket, avslutar Bengt Lindblad.
Hedvigsgården
Sidansvarig: Per Lagheim
Senast uppdaterad 08 juni 2012

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster