Årets Fairtradekampanj: Fairtrade Fokus

Under vecka 41 och 42 lägger vi extra fokus på Fairtrade – i kundkorgen. Vad du lägger i din kundkorg kan göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Upplands Väsby är sedan maj i år en Fairtrade City, vilket är en certifiering som ges till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.

Arbetet att bli diplomerad som en Fairtrade City har kommunen gjort tillsammans med andra aktörer i lokalsamhället. Det är hela kommunen som geografisk plats som är diplomerad.

Nu när det är extra mycket fokus på vad vi lägger i varukorgen har vi bett några på kommunledningskontoret att berätta vad som är deras Fairtrademärkta favoritprodukt.

Morgan Pettersson

Kaffe är min favorit! Det känns bra att dricka då jag vet att bönderna som odlat kaffebönorna har gjort det på sina egna villkor och att det är giftfritt. Och så är det ju gott med kaffe! - Morgan Pettersson, miljöstrateg

Malin

Min Fairtrademärkta favoritprodukt är kakao! Jag tycker om att baka och då kan det gå åt en hel del. Jag fick dessutom nyligen lära mig att arbetsförhållandena för kakaoodlare ofta är väldigt dåliga. Genom Fairtrademärkningen blir det jag bakar extra gott eftersom jag vet att det stödjer schyssta arbetsvillkor! - Malin Olea Leiva, miljöutredare

Diplomeringen innebär bland annat att kommunen lever upp till kriterier och krav på rättvis handel och offentlig upphandling. Det arbetet leds av en styrgrupp som ska representera hela lokalsamhället. Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

Information om Fairtrade Citylänk till annan webbplats.

Information om Fairtrade Fokus-kampanjenlänk till annan webbplats.

Sidansvarig: Per-Ola Lindahl
Senast uppdaterad 18 oktober 2017