Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Lotten Andersson - Avfallsutvecklare

”Att min roll finns är ett tecken på att kommunen satsar på miljön”

Namn: Lotten Andersson

Titel: Avfallsutvecklare.

Utbildning: Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet, examen 2013.

Mitt tips för en hållbar framtid: Genom att börja sortera ditt avfall ser du hur mycket du förbrukar och kan analysera din konsumtion. Det sparar både på miljön och plånboken!


När Lotten Andersson började på Upplands Väsby imponerades hon över kommunens innovativa miljötänk.

Sorterar du fem plastkassar kan du titta på tv i fyra timmar. Den typen av  återkoppling till medborgarna är vad Lotten Andersson på Upplands Väsby kommun pysslar med dagligen.

Vad lockade dig till Upplands Väsby kommun?

– 2013 blev Upplands Väsby årets miljöbästa kommun i Miljöaktuellts ranking, det var något som inspirerade mig till att söka mig hit. Sedan jag började här har jag blivit positivt överraskad över kommunens innovativa satsningar på nya avfallslösningar. Väsby är företagscentrerat, därför jobbar vi exempelvis med att få till ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer så att företag blir mer involverade i miljöfrågorna. Bara det att min roll som avfallsutvecklare finns är ett tecken på att Upplands Väsby satsar på miljö- och avfallsområdet.

Berätta om ett spännande och innovativt projekt!

– Under året har vi gjort ett pilotprojekt med ett nytt återvinningskärl anpassat för småhus, där jag är projektledare. 200 hushåll har haft det nya kärlet på tomten, så istället för att åka till återvinningsstationen har de kunnat återvinna hemma. Återkopplingen har här handlat om att undersöka hur mycket hushållen återvunnit, och omvandla det i konkreta exempel. Återvinner du fem plastkassar sparar du lika mycket energi som att titta på tv i fyra timmar, och genom att konkretisera och göra måltalen personliga hoppas vi kunna öka medborgarnas engagemang.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det som gör avfallsområdet så roligt är att alla medborgare kan vara med och  bidra. Som miljövetare arbetar jag med beteendeförändringar, och det är kul att många ställer sig positiva till avfallssortering. Sedan är det upp till oss som offentlig organisation att se till att det finns goda möjligheter till det. Att jag  personligen gillar att leda har min arbetsgivare snappat upp, därför har jag fått ta ansvar för samordning och projektledning i olika satsningar. Det är kul att som ung få förtroende att vara med och påverka, det skapar karriärmöjligheter som jag värdesätter högt.

Sidansvarig: Sara Svanfeldt
Senast uppdaterad 17 mars 2017

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster