Helgpappan på plats i Upplands Väsby

Sedan i mitten av juni står han där på trappan på Bengt Sparrmans torg. Bronsskulpturen Helgpappa, en man i mänsklig skala som precis tagit emot sin springande flicka i famnen. Skulpturen som tillverkats av konstnären Jonas Högström har väckt många positiva känslor bland Väsbyborna.
-Helgpappan är ett aktuellt ämne, en kommentar på ett vanligt samhällsfenomen, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby kommun.
Gestaltningsrådet i kommunen fick tillsammans med exploatören Brabo för två år sedan uppdraget att hitta en lämplig konstnärlig utsmyckning i anslutning till de nya bostäderna norr om Kyrkvägen. Efter att ha varit i kontakt med fyra konstnärer beslöt man sig för att ge Jonas Högström i uppgift att utföra förslaget "Helgpappa".

Bronsskulpturen Helgpappa tillverkad av konstnären Jonas Högström står vid Bengt Sparrmans torg i Upplands Väsby.

Skulpturen illustrerar ett efterlängtat möte mellan en pappa och hans lilla flicka. På vägen upp till hans famn har hon i sin iver slängt både sin väska och kanin som hamnat på trappans steg. Skulpturen har redan fått mycket reaktioner. Pia Sundquist, har en klädbutik intill trappan och enligt henne verkar den vara väldigt populär.
-Folk tycker att den är fin och stannar och fotar den, säger hon. Jag är glad att jag fått en fin skulptur att titta på genom fönstret, säger Pia Sundquist.

Konstnären bakom verket, Jonas Högström, från Skåne, berättar att verket är sprunget ur egen erfarenhet av att vara helgpappa.
-Det är ett uttryck av längtan och saknad. Den är både glad och ledsen, säger han.

Konstnären Jonas Högström har själv erfarenhet av att vara helgpappa. Skulpturen är både glad och ledsen, menar han.

Jonas Högström jobbar uteslutande med skulpturer och avbildar så ofta som det går människor i naturlig skala. Enligt honom är det roligast och ger honom möjlighet att jobba extra detaljerat med uttrycken.
-Sedan blir skulpturerna mer levande i mänsklig skala och gör att man kan känna igen sig på ett annat sätt som åskådare.

Kaninen som flickan tappat på väg mot sin pappa, ligger på ett av trappans steg, som en del av konstverket.

Kommunens stadsträdgårdsmästare Nils Odén menar att skulpturen Helgpappa är ett samhällsfenomen med tanke på alla helgföräldrar som finns idag.
-Det är ett aktuellt ämne, säger han. Och att skulpturen är gjord i mänsklig skala gör att den ännu mer blir en av oss.

Konstnären Jonas Högström i sin ateljé och jobbar med skulpturen Göran Karlsson.

Senast uppdaterad 26 juni 2012