Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Nålbindningskurs 15-16 oktober!


Gunnes gård arrangerar en grundkurs i nålbindning i vikingatida miljö!

Nålbindning är en mycket gammal textil teknik där man med hjälp av ullgarn och en grov nål syr ihop öglor till ett mycket hållbart plagg, exempelvis vantar och sockor. Plagget tovas sedan för att bli än mer hållbart. Både nålar och nålbundna föremål har hittats, daterade till vikingatid i Norden, samt England.


Nu har du chansen att lära dig grunderna i denna teknik i en verkligen unik miljö. Om vädret tillåter kommer kursen hållas på forngården Gunnes gård i vikingatida miljö. Vi sitter antingen ute med utsikt över gården, eller inne i ett av de mysiga vikingahusen vid en öppen brasa och ägnar oss åt denna tusenåriga teknik. Vid regn och allt för kall väderlek flyttar kursen in till en närliggande byggnad.  Vi erbjuder en grundkurs som ger dig grundläggande färdighet i tekniken med målet är att du skall sy början till ett par vantar eller handledsvärmare. Lärare på kursen är museipedagog och arkeolog Anna Lilliehöök med mångårig erfarenhet av att lära ut nålbindning på olika museer i Sverige.  Kursen rekommenderas för 14år och uppåt.

Pris: 495 kronor. Priset inkluderar två dagars kurs, lån av nålbindningsnål samt garn för att öva de första stygnen.  Vi rekommenderar att du för ditt eget projekt tar med ca 100gr ljust yllegarn (Inte superwash). Till exempel Lilla Lovikka eller ett grövre 3-trådigt garn. Garn och nål kommer finnas till försäljning på plats. 

Tid: 15 - 16 oktober, kl 11 - 16, inklusive matpaus. Medtag matsäck! 

Plats: Vikingagården Gunnes gård, Ryttargatan 270 i Upplands väsby. Om väder och vind inte är med oss finns möjligheten att flytta in innomhus i en uppvärmd lokal. 

Anmälan: Anmäl dig till ABF på 08 505 868 00 Observera att det är max 10 platser och först till kvarn som gäller! 


En av gårdens tidigare tuppar

Gunnes gård - En riktig vikingagård!

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna.

Flera sevärdheter
På Gunnes gård finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. En av runstenarna berättar - "Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru". Gunnes gård är uppkallad efter den runstenen.

Djur på gården
På Gunnes gård kan det bland annat finnas grisar, får, höns och kor. Djuren är inte bara ett trevligt inslag utan fyller också en viktig funktion. Deras betande håller gravfält och mark kring gården öppen. Antal djur och arter varierar år från år.

Lev järnåldersliv under en dag eller en kväll!
Du kan också boka gruppvisningar. Skolklasser kan komma hit och leva "järnåldersliv" under en dag, det sker på vardagar under höst och vår. Du kan även boka järnåldersliv, visning eller gille för vuxna på gården - eller kanske ett företagsevent!

Sidansvarig: Gun Bjurberg
Senast uppdaterad 09 september 2016

Kontaktinformation

Ljudguide och syntolkning


Gunnes gård har i samarbete med Stockholms läns museum och Stockholms Hembygdsförbund skapat en ljudguide och en syntolkning av gården.

Lyssna eller ladda ner filerna härlänk till annan webbplats


Home of Vikings


I Upplands Väsby finns ett rikt kulturarv med många vikingatida lämningar. För att ta vara på och lyfta dessa platser medverkar kommunen i projektet Home of Vikings, ett samarbetsprojekt mellan kommuner i Stockholms och Uppsala län, för att lyfta fram och utveckla det vikingatida kulturarvet med besöksmålen i fokus.

Home of Vikings har ett kalendarium där evenemang med vikingatema finns samlade.

Till Home of Vikings kalendarium länk till annan webbplats


Har du något du vill säga


till oss?


Om du har några åsikter om verksamheten du vill lämna så är vi glada om du skickar ett meddelande via denna länk!
Gunnes gård
Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besöksadress: Dragonvägen 86 • Telefonnummer: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster