Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Stor efterfrågan av teknik i undervisningen bland landets lärare

Nästan 300 förväntansfulla lärare och skolledare från hela landet samlades igår på Väsby Nya Gymnasium för att ta del av seminariet Teknik i skolan som anordnades av it-företaget Learn it 24 i samarbete med Upplands Väsby kommun.
Teknik i skolan- Så funkar det, arrangeras i syfte att lyfta frågan att använda sig av mer teknik i skolundervisningen för att förbättra  och anpassa sig till elevernas verklighet och förutsättningar.

Dagen inleddes med hjärnforskaren Martin Ingvar som föreläste om vikten att utgå från barns behov när det gäller inlärning och möjligheten att lära sig att läsa. Inget nyttt, enligt Martin Ingvar, men trots detta faktum påpekade han att alltför många skolor ändå misslyckas att få med alla elever på det så kallade läståget.

Lärare från hela landet deltog i seminariet om teknik i skolan på Väsby Nya Gymnasium.

Lärare från hela landet deltog i seminariet om teknik i skolan på Väsby Nya Gymnasium.

Därefter avlöste föreläsningar avlöste varandra hela dagen och handlade om alltifrån molntjänster för de yngsta eleverna, kreativa redovisningsformer på lektionerna till användning av digitala verktyg i matte och NO-undervisningen på högstadiet.

Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium säger att arrangemanget betyder oerhört mycket för skolan och kommunen. Dels för att kommunens lärare får en möjlighet att inspireras men även för att fortsätta utveckla användandet av teknik i undervisningen, inte minst för elevernas skull.
-Den här dagen har varit full av liv och inspiration, med lärare från hela landet och det känns väldigt roligt, säger hon.

Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium, menar att arrangemanget betyder mycket för både skolan och kommunen.

Birgitta Trolin, rektor på Väsby Nya Gymnasium, menar att arrangemanget betyder mycket för både skolan och kommunen.

En av huvudpersonerna bakom Teknik i skolan är Lars Lingman, ansvarig för skolledarutbildningen på Learn it 24. Han menar att liknande seminarier oftast utgått från att sälja teknikprodukter till skolorna.
-Med det här seminariet ville vi fokusera på undervisningen, alltså att sätta själva pedagogiken i centrum för att inspirera lärare och ge dem pedagogiska verktyg.
Enligt honom var samarbetet med Väsby Nya Gymnasium naturligt eftersom skolan ligger i framkanten när det gäller it-användning i undervisningen.
- Vi hoppas att lärarna fått både inspiration och konkreta tips om de kan använda sig av i klassrummet redan imorgon, säger han.

Stämningen bland lärarna var förväntansfull och Marie Johansson och Eva Österdahl, båda matte och NO-lärare på Älvboda Friskola utanför Gävle, var några av de många lärare som rest till Upplands Väsby för att vara med på seminariet. De tyckte båda att dagen varit inspirerande och att de fått nya idéer och uppslag att använda sig av i undervisningen, speciellt gällande deras egna ämnen.

Hur mycket använder ni er av teknik i er undervisning idag?
- För lite, kanske 2-3 tillfällen i veckan, säger Eva Österdahl. Men efter den här dagen hoppas jag att det blir mer.

Arrangemanget Teknik i skolan- Så funkar det är tänkt att bli ett återkommande event och har redan planerats att äga rum den 14 mars 2013.
Marie Johansson och Eva Österdahl, lärare från Gävle, deltog i seminariet på Väsby Nya Gymnasium.

Marie Johansson och Eva Österdahl, lärare från Gävle, deltog i seminariet på Väsby Nya Gymnasium

Sidansvarig: Astrid Täfvander
Senast uppdaterad 02 april 2012

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster