22 november kl. 12.15 - 13.00

Pianomusik: Daniel Hormazábal

Pianisten Daniel Hormazábal sitter vid en flygel.


Piano Visions presenterar Daniel Hormazábal – en av Sveriges mest framgångsrika och intressanta unga pianister i en lunchkonsert i Messingen med verk av Kaija Saariaho och Robert Schumann.

Fri entré! (Ingen förbokning)

Om Daniel Hormazábal

Daniel Hormazábal är en mångfacetterad konsertpianist som är välförankrad hos den traditionella konsertpubliken, men som även har ett brinnande intresse av att knyta an till en yngre generation lyssnare samt att utmana den konventionella konsertformen. Han har genom ett långt samarbete med Kungliga Operans avdelning ”Unga på Operan” introducerat klassisk musik för en yngre publik, ofta i samarbete med sångare, skådespelare och dansare, men även som solist. Vid sidan av sin solokarriär har Daniel ett stort intresse av att spela kammarmusik, inte minst med sin prisade pianotrio ”Trio Skandinavia”.

Sedan sin kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2011 har han framträtt som solist och kammarmusiker runtom i Europa, USA och Kanada, samt regelbundet framträtt på flera festivaler i Sverige, Norge, Danmark och Italien. 2016 tog han diplomexamen från Edsbergs Slott med en fullsatt soloafton i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus.

Daniel har blivit tilldelad flera priser och stipendier, bland annat andra pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg, Kungliga Musikaliska Akademiens stora Ensemblestipendium tillsammans med Trio Skandinavia och S:t Johannes logens stora musikstipendium.

Programbeskriving

Kaija Saariahos ”Ballade” komponerades 2005. Verket skiftar genomgående mellan en komplex musikalisk väv och en ensam melodi som växer ur denna väv. Det är tillägnat Juilliardprofessorn Emanuel Ax och ur­uppfördes i London 2005. Balladen kräver en stram, fokuserad teknik och ett poetiskt öra.

Robert Schumanns ”Kreisleriana” är en fantasi i åtta satser som skrevs på endast fyra dagar. Den är tillägnad Chopin vars enda kommentar om verket var att framsidans design såg fin ut. ”Kreisleriana” är ett av Schumanns mest dramatiska och omtyckta verk. När den gavs ut ska Schumann ha skrivit i ett brev att det var hans ”favoritverk”.

Titeln är inspirerad av karaktären Johannes Kreisler hämtad från E.T.A. Hoffmans romaner. Johannes Kreisler var en eccentrisk, vild och oförutsägbar karaktär som led av manodepressivitet. Verket skildrar tydligt Kreislers tvära kast mellan olika sinnesstämningar. Tydliga paralleller kan även dras till Schumanns egen mentala ohälsa och hans alter egon ”Florestan” och ”Eusebius”.

Arrangör: Piano Visions och Upplands Väsby kommun med stöd av Region Stockholm

Läs mer om föreningen Piano Visionslänk till annan webbplats

Information
Arrangör: Upplands Väsby kommun
Tid: 22 november kl. 12.15 - 13.00
Kontaktuppgifter: Upplands Väsby kommun messingen@upplandsvasby.se 08-590 973 00
Biljettinformation: Fri entré! (Ingen förbokning)