3 december kl. 12.00 - 13.00

Kulturlunch: BANG – krig, kärlek och karriär

Agneta Wallin i rollen som Bang. Hon håller en äldre telefon i ena handen och en cigarett i den andra. Text i rosa cirkel: Nytt datum, 3 december. Köpt biljett gäller!

Foto: Daniella Backlund


Kulturlunchen flyttas till hösten! Nytt datum: torsdag 3 december. Köpt biljett gäller! En rolig och rörande teatermonolog om Bang – ikon inom svensk journalistik och feministisk förebild.

I biljettpriset ingår kulturupplevelse och lunchwrap.

  • Dörrarna öppnas kl. 11.30
  • Föreställningsstart: kl. 12.00
  • Längd: cirka 1 timme

Köpt biljett gäller!

Alla biljetter till den inställda kulturlunchen 23 april gäller på det nya datumet.

Du som har köpt biljett till kulturlunchen i april, men inte kan gå på det nya datumet, får dina pengar tillbaka*. Kontakta Messingens reception för återköp.

* Vänligen observera att endast biljettpriset återbetalas, inte försäkrings-, service-, leverans- och distributionsavgifter.

Allmänna villkor vid köp och bokning av evenemangsbiljetter samt värdebevis i Nortics biljettsystem (PDF)länk till annan webbplats

Pressröster om föreställningen

Intim kioskvältare om krigskorrespondent. – Nyascen

Pjäsen Bang är en riktig pärla […] Agneta Wallin brinner liksom Bangs cigarett med fokuserad glöd. – DN

I avslappnad publikkontakt förmedlar Agneta Wallin en människa, en tid som skänker lust efter mera – SvD

BANG – krig, kärlek och karriär

En rolig och rörande monolog med skådespelaren Agneta Wallin på scen. I raskt tempo berättar hon om Bang – en ikon inom svensk journalistik. Från tvivlande volontär till stjärnreporter på DN. Upplev genombrott (OS i Berlin), sammanbrott (kamp mot alkohol och vapen) och avbrott (ensamstående mamma) i fysisk gestaltning med stor publikkontakt, ackompanjerad av tidens musik och starka bilder.

Barbro Alving (1909–1987) skrev oavbrutet. Dagböcker, tidningsartiklar, radioprogram, politiska upprop, kåserier. Hon var en lysande stilist, präglad av humor och humanism. Ur hennes samlade verk har vi klippt fram en teaterpjäs om livsmod som vi tycker behövs. En historia om en aktiv och kämpande kvinna med det politiska modet att våga tro på människan. Samtidigt levererar pjäsen en för vår medialt styrda samtid högst angelägen vinkel på journalistikens bevekelsegrunder.

I vår berättelse har tre teman utkristalliserat sig; krig, kärlek och karriär. En 18-åring drömmer om att hjälpa kärleken att få makt i världen. Hon utvecklas till en flygande reporter som pendlar mellan världsdelarna och skyttegravarna, skrivmaskinen och krogen. I kärlekens namn gör hon karriär med hjälp av kriget.

Föreställningen hade premiär 2004 på Södra Folkliga Teatern i Stockholm och har turnerat och gästspelat i hela Sverige, bland annat under fyra år på Soppteatern på Stockholms Stadsteater. Den har blivit radioteater på Sveriges Radio och inspirerade till Maj Wechselmans film ”Bang och världshistorien” (2008).

  • Text: Barbro Alving
  • Dramatisering: Agneta Wallin och Judith Hollander
  • Regi: Judith Hollander
  • Skådespelare: Agneta Wallin
  • Scenografi: Sven Dahlberg och Anja Rühle

Information om Messingen (kontaktuppgifter, karta, tillgänglighet, öppettider)

Information
Arrangör: Upplands Väsby kommun
Tid: 3 december kl. 12.00 - 13.00
Kontaktuppgifter: Upplands Väsby kommun messingen@upplandsvasby.se 08-590 973 00
Biljettinformation: 100 kr. Boka biljett på webben eller i Messingens reception. Endast kortbetalning. Köpt biljett återlöses ej. Länk till mer biljettinformation