24 november kl. 19.00 - 21.30

Sörjen som blev – teaterföreställning från Riksteatern

En ljushårig kvinna (skådespelaren Anna Takanen) tittar intensivt på en person utanför bild. Vit text: Sörjen som blev. Mer text och logotyper förekommer i bilden.

Foto: Klara G


En personlig teaterföreställning om att vara barn till ett krigsbarn. Av och med Anna Takanen.

En föreställning från Riksteatern.
Föreställningslängd: cirka 2 timmar och 20 minuter inklusive paus och samtal.

För bokning av särskilt anpassade platser kontaktar du Messingens reception, 08-590 973 00.

Information om öppettider, tillgänglighet och kontaktuppgifter på Messingens webbsida.

Om föreställningen

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer?

Anna Takanens pappa var ett av de finska krigsbarnen. I "Sörjen som blev" tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Föreställningen är sprungen ur Anna Takanens succébok Sörjen som blev från 2019. En familjesaga över tre generationer.

Anna Takanen

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs stadsteater och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2019 utkom hennes debutroman Sörjen som blev på Bonniers förlag, och i augusti 2020 sommarpratade hon om sin familjehistoria i Sveriges Radio.

Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt, säger Anna Takanen.

Efter paus blir det samtal med Anna Takanen om föreställningen. Då kan också du i publiken dela med dig av dina egna erfarenheter.

Sörjen som blev regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, som bland annat har regisserat på Finlands Nationalteater.

Medverkande

  • Anna Takanen – skådespelare
  • Harri Kuusijärvi/Niko Kumpuvaara – musiker

Information om föreställningen på Riksteaterns webbplats. Länk till annan webbplats.

Recension från Dagens Nyheter: "Anna Takanens 'Sörjen som blev' är som en famn av sorg" (2021-10-06) Länk till annan webbplats.

Föreställningen produceras av Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern.

Arrangör: Upplands Väsby kommun

Information
Arrangör: Upplands Väsby kommun
Tid: 24 november kl. 19.00 - 21.30
Kontaktuppgifter: Upplands Väsby kommun messingen@upplandsvasby.se Messingens reception, 08-590 973 00
Biljettinformation: 200 kronor (ordinarie pris), 150 kronor (ungdom till och med 20 år). Boka biljett online eller i Messingens reception, 08-590 973 00. Endast kortbetalning. Onumrerade platser. Länk till mer biljettinformation