23 oktober kl. 14.00 - 14.45

Vingslag – teater för barn 5–12 år

Illustration av två barn som vandrar över ett fjäll i solnedgång. Till höger syns en stor svart korp. Text i vitt: Sojiiguin. Vingslag.


En poetisk berättarföreställning som bygger på samiska sagor och fågelliv. Av och med Giron Sámi Teáhter. Föreställningen heter "Sojiiguin" på nordsamiska.

  • Föreställningslängd: cirka 40 minuter
  • Rekommenderad ålder: för barn 5–12 år
  • Språk: svenska och nordsamiska

Föreställningen på Messingen är en del av projektet Vi syns och vi finns – nationella minoriteter på Upplands Väsby bibliotek.

Om föreställningen

Följ med på en resa över fjäll, över myr, över sjö. Se vår värld ur fågelperspektiv. Se de modiga barnen kämpa mot övermakten. Mot Stallo. Se var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. Våra vingar bär oss över vida vidder och vida vatten och hem igen. Hem till Sápmi.

Giron Sámi Teáhter

Giron Sámi Teáhter är det samiska folkets teater och en angelägenhet för hela Sverige.

Teatern har sina rötter till den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet utan fast scen, som spelade på samiska språk med turnéer i Norden, Europa och Kanada. 1992 etablerades Sámi Teáhter och bytte namn till Giron Sámi Teáhter 2009. Teatern har egen scen, lokaler och administration i Kiruna. Giron Sámi Teáhters uppdrag är att bedriva professionell scenkonst med den samiska kulturen och identiteten som grund och främja de samiska språken genom att lyfta samhällsaktuella frågor.

Information om teatern på Giron Sámi Teáhters webbplats. Länk till annan webbplats.

Medverkande

  • Berättare: Nina Valkeapää och Takakehto Charles
  • Manus och regi: Björn Söderbäck

Arrangör: Allmänkulturenheten och Upplands Väsby bibliotek, Upplands Väsby kommun

Information
Arrangör: Upplands Väsby kommun
Tid: 23 oktober kl. 14.00 - 14.45
Kontaktuppgifter: Upplands Väsby kommun messingen@upplandsvasby.se Messingens reception, 08-590 973 00
Biljettinformation: 60 kronor. Boka biljett online eller i Messingens reception, 08-590 973 00. Endast kortbetalning. Onumrerade platser. Länk till mer biljettinformation