• Startsida
  • / Kemikaliekoll - få mer kunskap om kemikalier i din vardag

Kemikaliekoll - få mer kunskap om kemikalier i din vardag

Vill du ha bättre koll på kemikalierna i din vardag? Under sista veckan i april har du möjligheten att få veta mer om kemikalier, hur de påverkar dig och vad som är värt att tänka på! Ta del av olika tips och trix, experimentera med kemikalier eller kom på våra seminarier!

24-28 april
Kemikaliekoll - utställning i Messingen
Man kan hitta flera kemikalier runtom i hemmet. Vissa av dessa behövs men i flera fall kan kemikalier bytas ut eller tas bort helt. I utställningen Kemikaliekoll kan du få olika tips och råd gällande kemikalier utifrån rum du har i ditt hem. Här kan du utifrån vanliga saker som omger dig i din vardag få mer information om vad som kan vara skadligt och hur du kan undvika eller hitta alternativ till dessa.

24 april kl. 08.30
Frukostseminarium för företag

Kemikalieanvändning innebär risker för både hälsa och miljö och omfattas av många lagar och regler. Alla företag och organisationer är skyldiga att riskbedöma kemikaliehanteringen och vidta åtgärder för att uppfylla gällande lagstiftning. Under detta frukostseminarium får du veta mer om de lagar och krav som gäller vid kemikalieanvändningen i ett företag samt vilka fördelar som finns vid en säker kemikaliehantering. Dessutom berättar miljökontoret vad som gäller vid kemikalietillsyn. Här tar de bland annat upp regler kring förvaring, hantering, transport av farligt avfall samt märkning.

OBS: Seminariet hålls i Väsby Promotions lokaler. Begränsat antal platser!
Anmälan skickas till anmalan@vasbypromotion.se senast 21 april.

24 april kl. 16.00-18.00
After school – kemikalieexperiment
Kom och lär dig mer om olika typer av kemiska reaktioner. Vilken kemisk reaktion ligger bakom ”Silverträdet” och hur gör man ”glowsticks” som lyser i mörkret? I bibliotekets After School får du laborera och lära dig mer om kemikalier!

Medveten Konsumtion kommer till Väsby och håller två seminarier kring kemikalier!

25 april kl. 18.30-19.30
Seminarium - Tema: Barn och kemikalier
Under detta seminarium läggs fokus på våra allra minsta och vi pratar om hur man kan skapa en giftfri hemmamiljö för våra barn. Vi utgår från de vanligaste sakerna i vardagen såsom mat, elektronik, textil och leksaker och hur dessa kan påverka barnen. Vilka leksaker är bra att köpa second hand och vilka produktmärkningar ska vi leta efter på leksaker?

Ta gärna med barnen till biblioteket då det kommer finnas möjlighet för barnen att pyssla och fika!


27 april kl. 18.30 - 19.30
Seminarium – Tema: Konsumtion och kemikalier
Även detta seminarium utgår från vad vi köper in i form av mat, elektronik, kläder och kosmetika men fokus läggs på hur kemikalierna kan påverka dig som ungdom och vuxen i form av ökade mängder kemikalier i din vardag. Många gånger köper vi in saker som vi inte behöver och i de flesta fall finns det bättre alternativ!

Utgångpunkten för seminariet är att handlingskraft bygger på inspiration snarare än perfektion. Det vill säga att alla kan göra något, men att alla inte kan göra allt. Dessutom måste det vara både enkelt och roligt att göra ”rätt”!


Vill di få löpande information kan du följa kampanjen via kommunens facebooklänk till annan webbplats!

Kemikalietips:

Våga fråga!
Kemikalier används i mängder av produkter som vi använder dagligen. Även varor som exempelvis textilier, smycken, kläder och leksaker kan innehålla kemikalier som är skadliga för hälsan och för miljön.

Som konsument har du rätt att få veta om en vara innehåller något ämne som finns på den så kallade ”kandidatförteckningen”. Kandidatförteckningen är en lista över särskilt farliga ämnen som kan vara skadliga för miljö och människa, till exempel orsaka cancer eller störa fertiliteten.

Butiken måste enligt lag svara en kund som ställer frågor om kemikalier i deras varor. Du har rätt att få veta om en vara innehåller mer än 0,1 % av något ämne som finns på kandidatförteckningen inom 45 dagar. Våga fråga i din butik!

Senast uppdaterad: 23 oktober 2017