• Startsida
  • / Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Just nu pågår informationsinsatser för att minska tillgången till alkohol för ungdomar runt om i landet. I Upplands Väsby lyfter flera föreningar, företag och församlingar gemensamt budskapet "Att våga säga nej betyder att du bryr dig!”.

Mellan Valborg och skolavslutningarna kommer budskapet bland annat att spridas via flygblad, affischer, gemensam debattartikel och mejl till föräldrar.

Just föräldrar spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Flera studier visar att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem vad gäller alkohol. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka senare.

Äldre kompisar och syskon är den allra vanligaste källan till alkohol för minderåriga, men inte alltför långt efter kommer föräldrar. Två av tre 16-åringar skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte får tag i den från någon de känner väl. Därför är det viktigt att föräldrar låter bli att köpa ut och bjuda till minderåriga, men även att föräldrar förmår äldre syskon att inte köpa ut, samt konsekvent uttalar att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

Om fler vägrar langa så kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan. Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Läs mer på: tonårsparlören.selänk till annan webbplats och hejdåalkoholskador.selänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 22 oktober 2017