Väsbybo vann i cykelkampanjen

Tävlingen under kampanjen Vi är cyklist vanns av en Väsbybo. Sylwia Kurzeja vann en elcykel tack vare den bästa instagrambilden.

Väsby Entré är ett tioårsprojekt

Grattis Sylvia! Hur mycket cyklar er familj?

Tack. Vi brukar göra cykelutflykter på helgerna med mina döttrar och min man. Och med min nya elcykel hoppas jag att jag kan börja cykla till jobbet minst 3 ggr i veckan.

Vem kommer att använda elcykeln mest och hur?

Det blir säkert jag. Innan vi flyttade till Upplands Väsby, för ett år sen, bodde vi i Sollentuna. Då kunde jag cykla minst 3 ggr i veckan till jobbet i Danderyd, också på vintern. Men sen vi har flyttat jag tycket att det har blivit för långt att cykla. Men med elcykel kommer jag att klara sträckan Upplands Väsby - Danderyd utan problem. Jag är så glad att jag fick cykeln med dubbdäck, så jag kan testa redan nästa vecka :)

Har ni några tips på cykelutflykter?

En sak som kanske inte alla vet är att Upplands Väsby har en jättebra cykelkarta, som visar cykelvägar och även ger förslag på flera olika utflyktsmål. Man kan ha kartan digitalt eller hämta den i kommunhuset. Jag tycker att kartan är suverän, då man kan se om cykelvägen är bilfri eller blandtrafik och om det är asfalt eller grusbelagt. Min favoritutflyktsplats, som kartan hjälpt oss till, är Runsa. Och jag kan se på kartan att finns en asfalterad cykelväg till mitt favoritställe.

Vad är de största utmaningarna med att cykla?

Jag tänker mest på klimatet och min hälsa. Jag har svårt att hitta tid för att träna, och jag gillar tyvärr inte att träna heller. Då är det ett superbra alternativ att kunna cykla till jobbet 3 ggr i veckan. Och jag tror inte man behöver förklara vad som är bra för klimatet om fler cyklar istället för att ta bil.

Hur tror du att man ska kunna få fler att cykla?

Kanske skulle fler vilja börja cykla för hälsans skull om flera företaget gjorde som min arbetsgivare. På mitt jobb kan man ta en timme friskvård i veckan före arbetsdagen för att träna eller just cykla. Det blev så för 2 år sen och jag upptäckte att fler har börjat cykla till jobbet istället för att åka kollektivt eller ta bil. En timme är kanske inte jättemycket, men jag tycker att det ändå är en bra morot. Själv jag mår mycket bättre och märkte att jag jobbar mer effektivt när jag cyklar.

Tävlingen och kampanjen arrangerades av Ressmart i samarbete med Upplands Väsby kommun. Ressmart är en plattform kring arbetet med hållbara resor i Stockholms län. Idag består ResSmart av 22 kommuner i Stockholms län samt SLL (Trafikförvaltningen) och Regionala cykelkansliet.

Sylwia Kurzeja på sin nya elcykel.

Sylwia Kurzeja på sin nya elcykel.

Senast uppdaterad: 13 december 2017