• Startsida
  • / Krisberedskapsveckan 28 maj-3 juni

Krisberedskapsveckan 28 maj-3 juni

Vad skulle du göra om det blev ett långvarigt elavbrott och du plötsligt inte kunde laga mat, mobilen slutar att fungera eller att betalkortet inte går att använda?

Mellan den 28 maj-3 juni är det Krisberedskapsvecka i hela landet. Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka kunskapen om hur vi människor kan hantera oförutsedda händelser som vänder upp och ner på vardagen.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och att skolorna fungerar vid en samhällskris. Du som privatperson har också ett viktigt ansvar, du behöver planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn.

Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.

Program för Krisberedskapsveckan i Väsby

Under krisberedskapsveckan erbjuder Upplands Väsby kommun dig möjligheten att öka din kunskap i att kunna hantera en samhällsstörning. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den.

  • Måndagen den 28 maj. Kommunens krisberedskapsexperter informerar om krisberedskap. Vi kommer visa en krislåda, svara på dina frågor och en massa annat. Plats: Pendlarbiblioteket i Messingen. Tid: kl. 17.00–19.30.
  • Onsdagen den 30 maj. Kurs i hemberedskap "För din säkerhet". Plats: sal Ragnvald i Messingen. Tid: kl. 18.00–21.00. OSB! ANMÄLAN KRÄVS. Du kan anmäla dig via www.forsvarsutbildarna.se/krislänk till annan webbplats. Sista anmälningsdatum är söndagen den 27 maj.
  • Lördagen den 2 juni. Krisberedskapsveckan avslutas i samband med Smedbydagen. Vi kommer stå vid gräsplanen vid Gunnes gård. Tid: kl.11.00–15.00
  • Håll utkik i brevlådan. Under Krisberedskapsveckan skickas informationsbroschyren "Om kriget eller krisen kommer" ut till alla hushåll i Sverige.

Alla aktiviteter är kostnadsfria!

Välkommen!

Sverige är ett tryggt land men det finns lägen där samhället ställs inför oförutsedda händelser, långvariga el-avbrott, extremt väder, it-attacker eller ytterst i händelse av krig. Under vecka 22 kommer broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” att delas ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Syftet med informationen är att vi ska bli bättre förberedda på följderna av oväntade händelser.

Broschyren kommer också att finnas tillgänglig på dinsäkerhet.selänk till annan webbplats i olika språkversioner och format.

Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ges ut på uppdrag av regeringen.

Visste du att? Senast en broschyr skickades ut var 1961 under kalla kriget. Då hette den ”Om kriget kommer” och senare fanns informationen i telefonkatalogen.

Se armbryterskan Heidi Anderssons enkla och handfasta tips på hur varje hushåll kan förbereda sig inför en svår påfrestning på samhället. Tipsen utgår från de fyra grundläggande behoven som privatpersoner behöver tillgodose: vatten, värme, mat och kommunikation.

Mer information om krisberedskapsveckan på MSB:s webblänk till annan webbplats
Information om hur du som privatperson kan hantera en krislänk till annan webbplats
Information om hur kommunen informerar vid krislänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 18 maj 2018