• Startsida
  • / Fotboll och hockey i nya gymnasieprogram

Fotboll och hockey i nya gymnasieprogram

Väsby Nya Gymnasium startar fotbollsutbildning tillsammans med Bollstanäs sportklubb. Överenskommelsen blir den första av flera planerade idrottsutbildningar vid VNG.

Andrea Möllerberg från Bollstanäs SK och Jesper Stahre från VNG har tillsammans jobbat fram den nya fotbollsutbildning som startar nästa höst.

Andrea Möllerberg från Bollstanäs SK och Jesper Stahre från VNG har tillsammans jobbat fram den nya fotbollsutbildning som startar nästa höst.

Utbildningen blir en så kallad lokal idrottsutbildning med intag från Väsby och andra kommuner i Stockholmsområdet. Föräldrar och elever i Upplands Väsby kommun har vid ett möte blivit informerade inför läsåret 2019/2020.

VNG erbjuder i dag simning med nationellt intag. Under 2019-2020 hoppas VNG kunna lansera idrottsinriktningar även mot triathlon och innebandy. Redan nu finns ett samarbete klart med Väsby IK Hockey om en hockeyinriktad utbildning som startar 2020.

- Att inleda samarbeten med idrottsklubbar är en viktig strategi för oss. Både vi och idrottsklubbarna vinner på samarbeten och framför allt gör vi en insats för samhället och våra ungdomar som får möjlighet att kombinera idrott och studier under gynnsamma förhållanden, säger rektor Homar Kadir.

Jesper Stahre är förstelärare och även idrottslärare vid VNG. Han har jobbat fram den nya fotbollsinriktningen och jobbar vidare med planerna på flera andra inriktningar. Inom några år kan det vara en tredjedel av eleverna som går program där de kombinerar sina studier med olika idrottsinriktningar.

- Vi vill ha fler idrottsutbildningar på VNG. Från vetenskapliga studier vet vi att träning ökar motivationen för skolarbetet. Här i Väsby har vi multihallen i Messingen och ett antal andra hallar som är mycket tillgängliga dagtid vilket gynnar våra idrottsintresserade elever.

Bollstanäs sportklubb gläds åt det nya samarbetet som innebär ett nytt sätt att jobba med fotbollsintresserade elever.

- Vi vill att ungdomar ska kunna idrotta så länge som möjligt. Nu får de möjlighet att idrotta dagtid och nära sina hem. Våra ledare får dessutom möjligheter att vara delaktiga i de aktivas vardag på ett helt annat sätt än tidigare, säger Andrea Möllerberg som är ordförande i fotbollssektionen.

Senast uppdaterad: 10 december 2018