• Startsida
  • / Vad kan du göra för att förbättra vattenkvalitén?

Vad kan du göra för att förbättra vattenkvalitén?

Visste du att Mälaren förser två miljoner hushåll med dricksvatten? Därför är det extra viktigt att vi alla gör det vi kan för att se till att vi har god vattenkvalitet både idag och imorgon. Så kan vi fortsätta bada, fiska och dricka vårt vatten även i framtiden.

Foto: Oxunda vattensamverkan

 

Vattnet från din tomt rinner rakt in våra vattendrag via brunnen i gatan. Tänk därför på att:

  • Tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall istället för på gatan. De har reningsanläggningar som tar hand om farliga ämnen.
  • Övergödsla inte din trädgård.
  • Fortsätta lära dig mer om vattnen i din omgivning.

Vattnet som kommer från delar av Vallentuna, Täby, Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna och Järfälla rinner via Oxundaån ut i Rosersbergsviken i Mälaren. Det som händer i t.ex. Vallentunasjön kan alltså på sikt påverka vattenkvalitén i Mälaren.

Upplands Väsby kommun ingår tillsammans med fem andra kommuner i norra Stockholm i Oxunda vattensamverkan, med syftet att värna om våra vattenmiljöer. Tillsammans har vi tagit fram en film som lyfter vikten av bra val i vardagen som kan bidra till friskare sjöar och vattendrag och rent dricksvatten i Mälaren, även för kommande generationer.

Filmen vill bidra till att skapa uppmärksamhet för vad vi alla kan göra för att bevara vattenkvalitén och miljön för växter och djur i sjöar och vattendrag som mynnar ut till Mälaren.

Se filmen och läs mer om hur du kan bidra till friska sjöar och vattendrag, på Oxunda.selänk till annan webbplats.


Senast uppdaterad: 31 januari 2019