• Startsida
  • / Årets slåtterskulpturer vid E4:an

Årets slåtterskulpturer vid E4:an

För femte och sista året gör vi figurer inspirerade av forntidshistorien av gräset från slåttern. Har du sett de färdiga skulpturerna?

Slåttern utmed E4:an görs även i år av hästarna Carltex, Boyar, Camitza och Velina. Och som alltid med Annelie Sjödin och Lasse Wiqvist från Järva Trädvårdscenter vid tömmarna. Det är nu femte året i rad de slåttar dessa ängsmarker och gräset och örterna får bli till figurer från vår forntidshistoria! Medan fröerna från slåttern gror i världens kanske en dag längsta blomsteräng/”spridningskorridor” för bin och fjärilar: Livslinjen – från Ulriksdal till Arlanda!

Först ut av slåtterskulpturerna var de långhåriga urkorna Audhumbla och Audhumble 2015, sen kom bondeparet Ave och Amma, 2016. Därefter krigaren Ragnvald av den berömda Runbyätten, 2017. (Han som längtade tillbaka till väringarnas liv i Konstantinopel, och inte längre uthärdade vintervädret, utan till sist föll raklång ner på den iskalla marken).

Men hans fostermor Estrid, med Odens gris Särimner och Tors trebenta bock Tanngrisner, (ja ni vet ju alla historien om hur Tanngrisner förlorade ett ben..?), kom för att hämta honom en stekhet sommardag 2018. Och blev sen kvar utmed farleden.

Höskulptur som föreställer ett vikingaskepp med olika figurer i.

Höskulpturerna 2019

I år, 2019, (enligt nuvarande tideräkning), vet vi inte vilka som orkar vara med: Det är tungt att vecka efter vecka, i ur och skur stå still utmed farleden E:4an och inte, bland alla forcerade nutidsmänniskor, veta vem som egentligen ser en - vilka som förstår... (I våras orkade Tanngrisner inte längre och föll ihop!)

Nåväl, den 18 juli - på Tors dag - får vi kanske veta mer! Men redan på Odens dag den 17 juli, kl. 8.30 bör ni hålla utkik, då gunnorna bär fram-tidens…

Välkomna att sänka farten, (men bara lite, av trafiksäkerhets skäl), och se figurerna.

Nils Odén

Stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby kommun

Senast uppdaterad: 19 juli 2019