• Startsida
  • / Nytt motionsspår med fokus på trygghet

Nytt motionsspår med fokus på trygghet

Alla ska känna sig trygga när de ger sig ut på en motionsrunda i vintermörkret. Därför har kommunen skapat en stadsmotionsslinga i Brunnby-Vik. Idén väcktes i ett medborgarförslag.

Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten.

Det var ett medborgarförslag som lade grunden till tanken på en stadsmotionsslinga. Nu har förslaget blivit verklighet. En belyst slinga på 3,2 kilometer tar dig på fina gång- och cykelvägar genom villaområdet i Brunnby-Vik i nordöstra delen av Väsby. Syftet med den nya motionsrundan är både möjlighet till vardagsnära motion och att kunna springa i en trygg miljö.

Länsstyrelsens rapport, Nutid och framtid, visar att många Väsbybor upplever rädsla eller otrygghet när de promenerar eller joggar i naturen.

Vi har som mål att fler ska röra på sig, men vi vet också att känslan av trygghet är viktig för att man ska komma ut. Stadsmotionsslingan ger förutsättningar för motion i en trygg miljö. Det är givetvis också roligt att den ursprungliga idén om en stadsmotionsslinga väcktes av en Väsbybo som lämnade in ett medborgarförslag till kommunen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Stadsmotionsslingan sträcker sig längs befintliga gång- och cykelbanor. Orienteringskartor och tejpade markeringar på belysningsstolparna längs med sträckan visar att du är på rätt väg.

Nu gör vi en satsning på vardagsnära motion. Det blir enklare än någonsin att ge sig ut på en motionsrunda och framför allt kommer det kännas tryggare att motionera i vintermörkret, säger Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten.

Johanna Dermer är expert på hinderbanelöpning och så sent som i december vann hon VM i London för OCR-bana på 15 kilometer. Hon kan tänka sig att själv ta några varv längs den upplysta banan.

Det är en ganska flack och lättsprungen bana. Den passar alla som kan springa på asfalt. Det går givetvis bra att gå också, gärna med barnen eller hunden som sällskap. Och det bästa av allt är att stadsmotionsslingan är gratis och öppen dygnet runt.

Kultur- och fritidskontoret kommer framöver att utreda möjligheten att skapa fler stadsmotionsslingor i Väsby.

Information om stadsmotionsspåret i Brunnby-Vik.

Senast uppdaterad: 9 juli 2020