• Startsida
  • / Ja till fortsatt spelande i Väsbyån

Ja till fortsatt spelande i Väsbyån

Ljudinstallationen Näcken vid Väsby pendelstation kommer tillbaka. Kommunstyrelsen godkände på måndagskvällen ett medborgarförslag om att permanenta ljudinstallationen.

Bron över Väsbyån vid pendeltågsstationen.

Bron över Väsbyån vid pendeltågsstationen.

Ljudinstallationen är inte längre aktiv, men har tidigare kunnat höras från högtalare under gångbron vid pendelstationen i Upplands Väsby. Nu har kommunen utrett förslaget om att permanenta installationen. Beslutet kan komma att omprövas i samband med etableringen av området Väsby entré, men nu blir det alltså musik för gående som tar vägen över bron till eller från stationen.

Det är positivt varje gång vi kan säga ja till ett medborgarförslag. Även om det finns några frågor att reda ut kring det tekniska så hoppas jag att Väsbyborna snart ska kunna glädjas åt Näckens musik i Väsbyån, säger kommunalråd Roland Storm (VB) som har ansvar för kommunens medborgardialoger.

Från ljudinstallationen, som går under namnet Näcken, har det spelats klassisk musik vid olika tillfällen. I juletid har förbipasserande kunnat höra en fiol någonstans ifrån Väsbyån spela musikstycken som Ave Maria, Stilla natt och När juldagsmorgon glimmar. 2018 skapade musiker och spelmän med koppling till Upplands Väsby nytt ljudmaterial till installationen. Musiken är en tolkning av låtar från regionen.

Offentlig konst, även ljudinstallationer, är viktiga. Ofta handlar det om att koppla ihop konsten till den plats där man befinner sig. Och så blir det ju även i det här fallet med musik från det geografiska område som Upplands Väsby befinner sig i, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.

Senast uppdaterad: 3 mars 2020