• Startsida
  • / Tjejer får eget omklädningsrum i ishallen

Tjejer får eget omklädningsrum i ishallen

Sedan ett par månader tillbaka har ishallen i Vilundaparken, numera Renew Arena, ett omklädningsrum för tjejer. Den efterlängtade åtgärden kom till efter en dialog mellan kommunen och ungdomar i föreningarna.

Dörr till damernas omklädningsrum i Vilundahallen.

Foto: Jonas Edholm, Upplands Väsby kommun

I praktiken krävdes det bara en skylt på dörren. Sedan hade tjejerna fått ett eget omklädningsrum i ishallen. Omklädningsrummet är ett konkret resultat av de möten som kommunens enhet för idrott och fritid tagit initiativ till. Vid dessa möten träffar tjänstepersoner olika ungdomar som är aktiva i Väsbys idrottsföreningar.

Vi möter ju främst styrelser när vi har föreningsmöten men vi vill gärna höra själva vad ungdomarna tycker. Därför har vi sedan årsskiftet även bjudit in ungdomarna till några av de möten vi har med olika föreningar. Mötet med ishockeyföreningen gav snabbt resultat, säger Johanna Dermer som är enhetschef för idrott och fritid.

En tjej från ishockeyn belyste problemet att det inte finns något särskilt omklädningsrum för tjejer i ishallen. Vid match och träning får varje damlag ett omklädningsrum tilldelat, men i vissa lag finns det tjejer som spelar med killarna vilket innebär att de är hänvisade till ett gemensamt omklädningsrum. Tjejerna har då bytt om på toaletten i stället.

Detta har varken vi eller föreningens styrelse tänkt på innan, men efter mötet har vi nu avsatt ett omklädningsrum för tjejer i ishallen. Det kan tyckas pinsamt att det sker först nu, men tack vare mötet med ungdomarna kan vi nu bli bättre, säger Johanna Dermer.

Målsättningen är att hitta fler förbättringsområden. Väsbys idrottsföreningar har drygt 4 000 aktiva barn och ungdomar mellan 7-20 år.

Det här belyser vikten av att ha med ungdomar i dialogen med föreningarna. Vi vuxna ser inte alltid de problem och behov som ungdomarna ser. Nu visar vi ungdomar att vi tar dem på allvar och vill lösa de problem som kan finnas, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Senast uppdaterad: 9 juli 2020