Tipsa oss om granbarkborren

I början av augusti gjorde kommunen en insats vid Runbyspåret. Vi högg då ner granar som var angripna av granbarkborrar för att hindra dem från att sprida sig till Väsbys andra skogar. Nu behöver vi din hjälp för att fortsätta bekämpa insekten.

En granbarkborre i närbild som äter på ett träd.

När granbarkborren angriper träd rasar det ner rödbrunt gnagmjöl runt stammen. Foto: Mats Carlen/Skogsstyrelsen

Sök och plock är en metod som går ut på att söka upp angripna granar. Man plockar sedan bort dem från skogen och/eller bekämpar deras avkomma innan den nya generationen är färdig att lämna träden.

Anmäl angripna granar

Om du är ute i Väsbys skogar är vi därför tacksamma om du anmäler granar som kan vara angripna. Du ser angreppet säkrast genom att det rasar ner rödbrunt gnagmjöl från trädet. Det lägger sig runt stammens bas och i barkspringor och spindelnät.

Om det rasar ner gnagmjöl är granen redan dödligt angripen. Även om den fortfarande kan se lika grön och fin ut som sina grannar. Då är det viktigt att virket avverkas och transporteras bort, helst inom 5-6 veckor.

Anmäler gör du via Väsbyappen. Vi rekommenderar att du tar en bild och anger position för granen eller granarna. Då kan vi hitta dem och se till att de tas om hand på rätt sätt.

Nyttiga arter i äldre döda granar

Du behöver inte anmäla granar som redan tappat barken eller som verkar varit döda mer än en säsong. De innehåller inte längre några granbarkborrar men däremot en och annan naturlig fiende till granbarkborrarna. Där finns också en mängd andra arter som så småningom bryter ner veden till näringsämnen för träden.

Tack för att du medverkar till att hålla Väsbys skogar levande och gröna!

Senast uppdaterad: 10 september 2020