Förskolan Skogsbrynet i Upplands Väsby har fått Skolverkets utmärkelse "Skola för hållbar utveckling". Det firades av barn och pedagoger på förskolan idag.
Förskolan Skogsbrynets pedagoger firade utmärkelsen utklädda till clowner.
Utmärkelsen "Skola för hållbar utveckling" delas ut till förskolor, skolor och vuxenutbildningar som jobbar aktivt med hållbar utveckling. Det innebär att det ska finnas ett helhetsgrepp kring miljö samt sociala och ekonomiska frågor i undervisningen. Och att barnen ska vara delaktiga i lärprocessen.
Beatriz Flores Bravo är biträdande rektor på förskolan Skogsbrynet som har fått utmärkelsen.
Genom att arbeta utifrån de kriterier som Skolverket ställer på de verksamheter som får utmärkelsen ges barnen en tydlig och aktiv roll samt inflytande över sitt lärande och verksamheten, säger Beatriz Flores Bravo.
På förskolan Skogsbrynet är all personal delaktig i det systematiska kvalitetsarbetet. Tillsammans sätter de upp mål, följer upp, utvärderar och analyserar arbetet. Barnen är också aktiva och deltar på olika sätt. Bland annat genom gemensamma reflektioner utifrån olika projekt som avdelningarna ägnar sig åt.
Förskolan har även startat ett så kallat barnråd. I barnrådet deltar representanter från avdelningarna med barn i åldrarna 3-5 år. I dessa möten tas olika frågor upp där barnen är med och bestämmer. Barnen har till exempel fått vara med och planera hur de vill att förskolans gård ska se ut. Det var även barnrådet som beslutade att utmärkelsen borde firas ordentligt. Det gjorde man idag med clowner och dekorationer.
Pedagogerna är lyhörda för att lyfta upp barnens frågor och tankar. Både i det dagliga arbetet och i större organisatoriska frågor. Förskolan har även ett pedagogiskt forum. Där ges personalen möjlighet att utvecklas genom diskussioner i mindre grupper.
Förskolan har valt tre olika mål för arbetet med lärande för hållbar utveckling. Dessa målområden är:
Stort grattis förskolan Skogsbrynet! Fortsätt med ert viktiga arbete och fira ordentligt.