• Startsida
  • / Älg på ovanlig utflykt i Väsby

Älg på ovanlig utflykt i Väsby

De senaste dagarna har en älg observerats i centrala Väsby. Det beror förmodligen på älgens brunst, förklarar kommunens naturförvaltare.

En älg vandrar längs en väg intill en trottoar och busshållsplats.

Älgen utanför Bollstanäs skola den 29 september. Foto: Daniel Camacho

Älgen som har vandrat runt i Väsby på sistone har betett sig lite märkligt och fått många medborgare att reagera. Förklaringen till älgens ovanliga beteende är troligtvis den brunstperiod som pågår just nu. Det är parningstid för älgar och då är de ute och söker efter en partner och kan hitta på konstigheter. Som att röra sig in i bostadsområden och gå på vägar utan att vara skygga. De är helt enkelt höga på hormoner.

Kommunens ansvar för viltvård

Om du ser vilda djur som beter sig på ett avvikande sätt eller befinner sig på en ovanlig plats och det kan innebära fara för allmänheten eller orsaka skada bör du kontakta oss via Väsby Direkt. Som kommun ansvarar vi för viltvården på kommunalt ägd mark. Där ska vi förebygga skada eller andra besvär från vilt och begränsa antalet viltolyckor. Både för djurens och våra invånares skull.

Just nu bevakar våra viltvårdare älgen, bland annat via de rapporter de får in från er som kontaktar oss. De försöker se till att vare sig älgen eller människor råkar illa ut.

Information om jakt och viltvård

Polisens ansvar vid viltolyckor

Om en viltolycka redan har inträffat med någon typ av fordon och vilt djur ska du kontakta Polisen. Om till exempel en bilist krockar med en älg är det bilistens skyldighet att ringa 112. Bilisten ska också ställa ut en varningstriangel och markera olycksplatsen, även om djuret inte är synbart skadat eller ligger kvar avlidet.

Information om viltolyckor på Polisens webbplats Länk till annan webbplats.

Mer om älgar

Älgarnas brunst äger rum under slutet av september till en bit in i oktober. Mer fakta om älgen finns att ta del av via till exempel Svenska Jägareförbundet.

Information om älg på Svenska Jägareförbundets webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2020