• Startsida
  • / Skärpta allmänna råd i Stockholms län

Skärpta allmänna råd i Stockholms län

Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta allmänna råd för Stockholms län för att försöka bryta smittspridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet gäller från och med 29 oktober och tre veckor framåt.

I blå färg syns en närbild på coronaviruet.

Så här kan du hjälpa till för att bryta smittspridningen

  • Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
  • Avstå från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Läget i Stockholms län

Antalet fall av covid-19 ökat snabbt i Stockholms län. Även patienter med covid-19 som är så sjuka att de är i behov av sjukhusvård har ökat kraftigt den senaste veckan. Sedan förra veckan har antalet konstaterade fall av covid-19 ökat med nästan 80 procent och antalet covid-19 patienter i behov av sjukhusvård har ökat med cirka 60 procent.

De skärpta råden riktar sig till dig som bor och verkar i Stockholms län och gäller 29 oktober–19 november.

Folkhälsomyndighetens beslut om skärpta råd kan innebära att våra verksamheter kan komma att anpassas. Till exempel inställda evenemang eller annat där vi ser att möjligheten att hålla avstånd inte finns. Vi kommer att informera om eventuella ändringar här på vår webbplats.

Beslut om skärpta allmänna råd i Stockholms län, Region Stockholms webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 30 oktober 2020