• Startsida
  • / Lättnader för krögare att erbjuda catering hos privatpersoner

Lättnader för krögare att erbjuda catering hos privatpersoner

Krögare med serveringstillstånd för cateringverksamhet får möjlighet att kostnadsfritt bedriva catering hemma hos privatpersoner. Beslutet sker som en åtgärd för att underlätta för restaurangbranschen att överleva under den pågående pandemin.

En kock tillreder mat i en kastrull i restaurangkök.

Foto: Mostphotos

Bygg– och miljönämnden beslutade på tisdagen att efterskänka avgiften för anmälan av cateringlokal när lokalen är en privat bostad. Beslutet innebär att det blir kostnadsfritt för krögare att anmäla catering med mat och dryck till slutna sällskap i det egna hemmet.

De krögare som idag inte har serveringstillstånd för cateringverksamhet behöver ansöka om det. De kommer att behöva betala en ansökningsavgift, men slipper därefter den kostnad som normalt skulle uppgå till 2 446 kronor för varje anmälan om att utföra catering i en lokal.

Frågan om catering för små slutna sällskap har aktualiserats i och med de restriktioner som råder om max åtta personer i ett sällskap.

Det är viktigt att stödja restaurangerna i Upplands Väsby som drabbats hårt av coronapandemin. Samtidigt möjliggör beslutet för små sällskap och familjer att kunna få service med catering av middag med tillhörande dryck och allt med hänsyn taget till Folkhälsomyndighetens viktiga restriktioner, säger bygg– och miljönämndens ordförande Ann-Christin L Frickner (C).

Catering är en tjänst där man som privatperson eller företag beställer mat och dryck till ett speciellt tillfälle i en specifik lokal. Cateringföretag med serveringstillstånd kan erbjuda både mat och alkoholhaltig dryck. Enligt alkohollagstiftningen krävs det att leverantören av catering har personal som på plats serverar gästerna mat och den alkoholhaltiga drycken.

Vi har under året arbetat med ett flertal åtgärder för att hjälpa det lokala näringslivet. Vi vill underlätta för restaurangbranschen som vi vet är extra utsatt under den pågående pandemin på grund av de restriktioner som den bidrar till, säger näringslivschef Per–Ola Lindahl.

Om kommunens serveringstillstånd

Information om utökat serveringstillstånd

Senast uppdaterad: 10 december 2020