• Startsida
  • / Upplands Väsby bäst i landet på närhet till elljusspår

Upplands Väsby bäst i landet på närhet till elljusspår

Upplands Väsby har störst andel befolkning med tillgång till elljusspår inom en kilometer. Statistikmyndigheten (SCB) har jämfört kommunerna och hur nära deras invånare har till ett elljusspår.

En flicka åker längskidor i ett elljusspår.

Foto: Mostphotos

Undersökningen visar att nästan var tredje person i landet bor inom en kilometer från ett elljusspår. Men i Upplands Väsby är det bättre än någon annanstans; hela 91 procent av Väsbyborna har ett elljsspår inom en kilometer. Därefter kommer Kiruna och Arvidsjaur i Norrbottens län, med 82 respektive 75 procent.

Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och positivt att så många Väsbybor har rekreationsområden i sin närhet. Undersökningar visar ju att närheten gör att fler människor förverkligar sina motionsplaner, säger idrotts- och fritidschef Johanna Dermer.

Upplands Väsby har på senare år satsat på fler motionsområden för allmänheten. Utöver sju olika traditionella elljusspår finns numera en stadsmotionsslinga i Brunnby Vik. Syftet med den 3,2 kilometer långa slingan är att på fina gång- och cykelvägar genom villaområdet ge möjlighet till vardagsnära motion i en trygg miljö.

Friidrottsarenans löparbanor i Vilundaparken hålls öppen för allmänheten när det inte är bokat av någon förening. För ett par år sedan byggde kommunen även en hinderbana enligt OCR-modell i Runby.

Vi ser motionsslingor som ett viktigt område att fortsätta arbeta med. Vi vet ju att vi blir allt mer stillasittande som folk generellt. Att skapa förutsättningar för rörelse är ett av våra viktigaste bidrag till att förbättra folkhälsan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Med elljusspår avser SCB de upplysta stigar som kan användas av motionärer även på kvällstid och under de mörkare årstiderna.

SCB:s jämförelse om närheten till elljusspår på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

Fakta om kommunens elljusspår

Upplands Väsby har flera motionsspår som passar för både löpning och promenad. Elljusspåren är upplysta fram till kl 22.30. En del spår görs vintertid i ordning för skidåkning.

Via länken nedan kan du se spåren på en karta och hitta längd och karaktär. Där finns också information om hinderbanan i Runby och Brunnby Viks stadsmotionsspår; den går genom ett villaområde och gör det möjligt att motionera tryggt även när det är mörkt ute.

Elljusspår i Upplands Väsby.

Senast uppdaterad: 12 januari 2021