Tre nya LSS-boenden i Väsby

Ljusa, behagliga och energismarta. Så kan man beskriva de tre nya gruppboenden som kommunen har byggt i Väsby.

LSS-hus omgivet av grönska.

Foto: Upplands Väsby kommun

I varje hus finns plats för fem eller sex lägenheter. Som kommun har vi ställt hårda krav på att energin ska vara förnybar i boendena. Det är bostäder för personer med beslut enligt LSS, (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade). Behovet av uppvärmning ska vara lågt, och husen ska dessutom producera egen el genom solceller på taket.

Flera fördelar för de boende

Vi har också fokuserat på inomhusmiljön. De boende får gott om dagsljus, behagliga ljudnivåer och jämna temperaturer inomhus hela året. Husen har därför godkänts som så kallade ”miljöbyggnader”. Det är det mest använda certifieringssystemet i Sverige. Det betyder att kommunen har fått ett intyg på att vi byggt miljövänligt och energieffektivt.

Enhetschef Ulrika Ekmar är nöjd:

En gruppbostad är så mycket mer än en fysisk plats eller lägenhet. Man brukar säga att vi är varandras arbetsmiljö, men för de boende hör personalen också till deras livsmiljö.

Margareta Hamark (L), kommunalråd och ordförande i Omsorgsnämnden, tillägger:

Det känns väldigt roligt att erbjuda fler LSS-platser till Väsbyborna. Speciellt i nybyggda hus där hållbarhet och arkitektur varit i fokus. Allt för en givande miljö som kan bidra till varje boendes välmående.

Senast uppdaterad: 26 januari 2021