• Startsida
  • / Biblioteket i Väsby har fått utmärkelse

Biblioteket i Väsby har fått utmärkelse

Kulturrådet har utsett biblioteket i Väsby till romsk läsambassad. Totalt är det 17 bibliotek i Sverige som tilldelats utmärkelsen romska läsambassader.

Flera böcker ligger ovanpå varandra i en stapel.

Foto: Mostphotos

Utmärkelsen har tilldelats de bibliotek som utvecklat sin verksamhet för minoriteten romer. Biblioteket i Väsby har gjort flera insatser för att lyfta romsk litteratur för både barn och vuxna.

Biblioteket har gjort flera insatser för att öka tillgängligheten för minoriteten romer. Bland annat haft romsk temamånad med sagostund och konstutställning. Hoppas detta inspirerar fler bibliotek att arbeta med tillgänglighet för minoritetsgrupper, säger Andrea Möllerberg (VB) ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Biblioteket har även arrangerat en föreläsning och digital bokpresentation om romska böcker. Romsk litteratur har används vid skyltningen i biblioteket för att synliggöra litteraturen. En ytterligare insats som genomförts är att biblioteket tipsat om romsk litteratur digitalt via webben och i sociala medier.

Om utmärkelsen

Som romsk läsambassad får biblioteket ett certifikat från Kulturrådet. Det finns ingen tidsbegränsning för hur länge man är romsk läsambassad.

Senast uppdaterad: 2 februari 2021