• Startsida
  • / Socialchefen underrättad om avsked efter utredning om otillåten vaccinförtur

Socialchefen underrättad om avsked efter utredning om otillåten vaccinförtur

Chefen för social- och omsorgskontoret har underrättats om avsked efter utredningen som visar att han frångick prioriteringsordningen när han tog emot vaccin mot covid-19. Ytterligare två chefer som tagit emot vaccinet kommer att tilldelas en varning av arbetsgivaren.

Upplands Väsby kommun arbetar med att vaccinera riskgrupper inom vård och omsorg. Det finns också ett uppdrag att erbjuda vaccin till den personal som arbetar nära riskgrupperna.

I början av februari spreds uppgifter i media om att chefen för social- och omsorgskontoret tagit emot vaccin som var avsett för andra i kommunen. Kommundirektör Regina Kevius tillsatte en utredning som nu lett fram till att socialchefen fått en underrättelse om avsked. I väntan på överläggning är han avstängd.

Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i samtal med honom meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger kommundirektör Regina Kevius.

Socialchefen och ytterligare två chefer anmälde sig för vaccinering och fick den första dosen, trots att de inte hörde till de prioriterade personalgrupperna. Cheferna anmälde sig via en länk som skickades ut av kommunens vaccinationssamordnare. Även hennes agerande kommer att leda till en varning.

Regina Kevius har tagit beslutet i samförstånd med den politiska ledningen.

Vi är inne i ett mycket allvarligt skede med en fortsatt pandemi där många väntar på vaccin. Vi som kommun måste värna allmänhetens förtroende i arbetet med att begränsa smittspridningen i Upplands Väsby, säger Regina Kevius.

Charlotta Marklund fortsätter i rollen som tillförordnad socialchef.

Senast uppdaterad: 5 mars 2021