• Startsida
  • / Väsbybor testar nytt sätt att sortera förpackningar på

Väsbybor testar nytt sätt att sortera förpackningar på

Just nu deltar 340 hushåll i Väsby i ett unikt projekt som undersöker hur framtidens förpackningsinsamling kan se ut. Väsbybon Maria är en av deltagarna.

En rödhårig kvinna iklädd blå skjorta sitter vid ett köksbord i ett kök och skrattar.

Väsbybon Maria berättar i filmen om sin familjs deltagande i förpackningsinsamlingsprojektet.

Väsbybon Maria bor sedan 23 år tillbaka i Fresta. Tillsammans med sin familj utgör Maria ett av 340 hushåll i Väsby som just nu testar ett nytt sätt att samla in förpackningar på.

Hushållsnära sortering

I dagsläget har boende i småhus inte tillgång till hushållsnära insamling av förpackningar. De behöver istället lämna sina förpackningar till Förpackning- och tidningsinsamlingens (FTI:s) behållare på någon av de återvinningsstationer som finns utplacerade i kommunen eller på återvinningscentralen.

I projektet sorterar deltagarna ut förpackningar av plast, metall och papper genom att lägga dessa i en och samma påse. Påsen kan de sedan slänga direkt i det vanliga kärlet för restavfall på tomten.

Tanken med projektet är att se om vi kan återvinna fler förpackningar på det här sättet - och samtidigt göra det enklare för hushållen att källsortera.

Film med Väsbybon Maria

Maria tycker att testet fungerar väldigt bra. Hon tycker att det är skönt att inte behöva gå till återvinningsstationen lika ofta, och då har Maria och hennes familj ändå gångavstånd till två stationer. Hör Maria berätta mer om projektet i filmen nedan.

Du kan själv välja om du vill visa filmen med eller utan undertext. Klicka på knappen ”CC” (Choose captions) i videospelaren.

Vad händer sen?

När projektet är slut kommer de som deltar att få en enkät skickad hem till sig. Sedan kommer vi att utvärdera och forska vidare i om det här kan vara framtidens nya sätt att ta tillvara på fler förpackningar.

Fakta om förpackningsinsamlingsprojektet

Under våren 2021 testar vi ett nytt sätt att samla in förpackningar av plast, papper och metall på här i Upplands Väsby. Testet tar avstamp i kommunens avfallsplan som beskriver hur vi ska arbeta med avfallshantering från 2021 till 2032. Ambitionen är att bidra till ett mer cirkulärt samhälle där avfall ses som en resurs som kan användas om och om igen.

Projektet genomförs i samarbete med SÖRAB.

Förpackningsinsamlingsprojektet

Senast uppdaterad: 19 april 2021