• Startsida
  • / Fortsatt uppgång för naturkartan och Väsbys sevärdheter

Fortsatt uppgång för naturkartan och Väsbys sevärdheter

Intresset för naturupplevelser i Upplands Väsby är fortsatt stort. Besöken på Upplands Väsbys sidor på naturkartan.se ökade med över 300 procent förra året.

Grönskan vid Calmare Hage.

Grönskan vid Calmare Hage. Foto: Henrik de Joussineau

Naturkartan.se är en nationell webbaserad tjänst som tipsar om naturupplevelser i landet. Via naturkartan kan man söka på besöksmål i olika kommuner. Upplands Väsby kommuns sidor besöktes 56 503 gånger förra året, vilket är en ökning med mer än 300 procent jämfört med 2019. Den växande trenden ser ut att hålla i sig under första kvartalet av 2021. Bland kommunens naturvårdare märks också en ökning av antalet besökare vid de miljöer man tipsar om.

Det är jätteroligt att Väsbybor är ute i naturen och upptäcker de sevärdheter som finns i vår närmiljö. Framför allt är det viktigt för folkhälsan att människor är ute och rör sig, säger Roland Storm (VB) som är ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Han påpekar att man inte behöver åka långt för att komma ut i naturen och ägna sig åt friluftsliv. Förutom Folkparksberget tipsar han om Eddaparkens gravfält vid Sjukyrkoberget. Gravfältet är från bronsåldern och har nyligen färdigställts som ett trevligt besöksmål för historieintresserade.

Ett lite annorlunda tips är också de många runstenar som vem som helst kan vandra till i kommunen, säger historieintresserade Roland Storm.

Naturförvaltaren Henrik de Joussineau tipsar om sjön Fysingen och Calmare Hage. Det finns mer information om båda utflyktsmålen på naturkartan som du hittar på webben eller i mobilappen.

Visst är det en coronaeffekt att fler vistas i naturen, men jag tror att intresset kommer att hålla i sig även efter pandemin. Jag tror att många har hittat en ny livsstil - att vara ute i naturen, vilket är glädjande. Det innebär samtidigt nya utmaningar för oss som kommun, att kunna möta det hårdare trycket på naturen som vi har till ansvar att vårda och skydda.

Webbplatsen naturkartan.se hade på nationell nivå 1,72 miljoner besökare förra året, vilket var en ökning med 167 procent jämfört med 2019. Även antalet nedladdningar av Naturkartan-appen ökar.

Naturkartans sidor om Väsby Länk till annan webbplats.

Fakta om Naturkartan

Naturkartan är ett verktyg för att skapa friluftsguider för webb och mobil. Tjänsten används av myndigheter, företag och kommuner för att inspirera och vägleda folk till ett rikare friluftsliv.
Målet för Upplands Väsby kommun är att göra det enkelt och inspirerande för alla att upptäcka naturupplevelserna i närmiljön. Tjänsten nås via kommunens webbplats och finns även som en app till mobilen.

Senast uppdaterad: 3 maj 2021