Digital midsommarhälsning

Det traditionella midsommarfirandet på ängen i Smedby är inställt även i år. Men en digital midsommarhälsning hittar du här.

Deltagare från Väsby Folkdansgille står i folkdräkter framför en midsommarstång.

Deltagare från Väsby Folkdansgille

Det traditionella midsommarfirandet är inställt utifrån bedömningen att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för smittspridning av covid-19. Du kan däremot ta del av ett digitalt midsommarfirande genom att klicka på filmen nedan.

Vi önskar er en riktigt glad midsommar!

Digital midsommarhälsning

Filmen inleds med att kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) önskar en glad midsommar från Vikingagården Gunnes gård. Han presenterar därefter Väsby Folkdansgille som dansar och sjunger Vi äro musikanter runt midsommarstången som spelas av Lena Johansson och Yngve Palm.

Du kan ta del av ännu mer sång och dans av Väsby Folkdansgille och musikerna Lena Johansson och Yngve Palm i filmen nedan.

Om midsommarfirandets historia

Vårt moderna svenska midsommarfirande har gamla anor. Som firandet ter sig nuförtiden, med dans kring midsommarstång och festligheter, har det kanske sett ut så långt tillbaka som medeltiden. Från medeltiden kommer också seden att fira midsommar i slutet av juni. Ursprungligen på Johannes Döparens dag, som infaller 24 juni. De tidigaste avbildningarna av en midsommarstång, eller majstång som den också kallas, är från 1600-talet. I det gamla bondesamhället förknippades midsommartiden med naturväsen, magi och fruktbarhet.

Redan under vikingatiden hölls ett särskilt blot, en offerfest, under sommaren. Segerblot kallades det. Den lärda islänningen Snorre Sturlasson levde under medeltiden och har skrivit mycket om sina vikingatida förfäders seder. Han skriver: ”Man skulle blota framemot vintertiden för årsväxten, mitt i vintern för skörden och tredje gången framemot sommaren. Det var segerblot.” och ”Det är deras sed att hålla ett blot under hösten helgat till vintern och ett annat vid midvinter och ett tredje på sommaren som är helgat till sommaren.”

Vikingarnas sommar började, tror forskare, med årstiden sommarmål i början av april. Midsommar, eller midsumar som vikingatidens människor kallade den, inföll ungefär i mitten av juli. Alltså lite senare än vår moderna midsommartid som sammanfaller med den ungefärliga tiden för sommarsolståndet. Då dygnet är som ljusast.

Det kan vara spännande att tänka på, att när vi firar midsommar följer vi en tradition av sommarfirande som går ända tillbaka till järnåldern och vikingatiden.

Sommaraktiviteter i Väsby

Under sommaren arrangeras fler aktiviteter runt om i Väsby både av kommunen och föreningar. Här på kommunens webbplats finns flera av aktiviteterna listade. Där finns också inspiration och tips på platser att besöka i Väsby.

Sommaraktiviteter och utflyktsmål i Väsby på kommunens webbplats.

Senast uppdaterad: 25 juni 2021