Skadedjur

Skadedjur kan skapa olägenheter för människan. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att bekämpa dessa. Ofta kan rengöring av härden vara tillräcklig åtgärd för att bli av med problemet.

Vanliga skadedjur är till exempel:

  • silverfiskar
  • mjölbaggar
  • pälsänglar
  • möss
  • råttor.

Även duvor, flugor och getingar kan vålla olägenheter och betraktas som skadedjur.

Skadedjur kan lockas av olika saker

Djurfoder, gryn, öppna matförpackningar, klädesplagg, fukt eller otäta hål kan locka dem till dig.

Kan vara tecken på ett större problem

Silverfiskar kan till exempel vara ett tecken på att det finns någon onormalt fuktig plats i byggnaden, som en fuktskada. Ofta kan rengöring av härden vara tillräckligt för att åtgärda problemet.

Vart vänder jag mig för att få hjälp med skadedjur?

Vart du ska vända dig beror på din boendeform.

Det är fastighetsägarens ansvar att bekämpa skadedjuren. Bor du i hyresrätt och upptäcker skadedjur i eller utanför bostaden kontaktar du din fastighetsägare. Enligt miljöbalken ansvarar fastighetsägaren för att åtgärda de besvär skadedjuret orsakat. Det är även fastighetsägaren som ska förebygga skadedjursproblem.

Du som äger din lägenhet och tror att skadedjuren kommer utifrån kontaktar bostadsrättsföreningens styrelse.

Du som är husägare och har problem med skadedjur kontaktar en saneringsfirma. I regel finns avtal med saneringsfirmor via hus- eller hemförsäkringen.

Om du inte får hjälp

Du som är hyresgäst eller bor i bostadsrätt där fastighetsägaren eller styrelsen inte vidtar åtgärder kan vända dig till miljökontoret. Fastighetsägaren kan tvingas att vidta åtgärden mot skadedjuren.

Senast uppdaterad: 20 september 2018
Bygga, bo och miljö