I slutet av juli börjar rötmånaden — en period som ofta är varm och fuktig och då matvaror lätt blir dåliga. I dag har vi bättre möjligheter än förr att ta hand om och förvara vår mat på ett bra sätt. Det finns ändå några saker som kan vara bra att tänka på när värmen och fukten slår till.
Kyla är viktigt för att hålla maten fräsch. För känsliga livsmedel som köttfärs och färsk fisk är det extra viktigt. Se till att hålla maten kall från butiken till hemmet, ha ordentligt kallt i kylskåpet och tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.
Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Bakterier och mögel trivs som allra bäst då. Det är snarare vädret än exakta bäst före-datum som avgör när maten blir dålig.
När du tar hand om din mat på rätt sätt minskar du ditt matsvinn. Det gör du till exempel genom att handla klokt, förvara rätt och inte ta fram mer mat på bordet än vad som går åt. Se även till att snabbt ta hand om och kyla ned rester.