Nu har vi en ny avfallsplan i kommunen, den är framtagen tillsammans med Sörab. Den nya avfallsplanen gäller från år 2021 till 2032. På den här sidan kan du läsa mer om avfallsplanen.
Vi har antagit den nya avfallsplanen och fokuset från 2021 till 2032 kommer vara,
Avfallsplanen är ett strategiskt dokument som anger hur vi i kommunen ska minska mängden avfall och dess negativa miljöpåverkan. Planen beskriver också vikten av att skapa bättre möjligheter för hållbara val, så som återbruk och återvinning, utan att sprida farliga ämnen.
Enligt miljöbalken ska alla kommuner i Sverige anta en avfallsplan som en del av renhållningsordningen. Avfallsplanen ska bestå av uppgifter om avfall inom kommunen. Planen ska också ange vilka åtgärder kommunen ska göra för att minska avfallets mängd och farlighet.
Kortfattat kan man säga att avfallsplanens syfte är att:
Avfallsplan 2021-2032 bidrar också till att uppnå FN:s hållbarhetsmål, generationsmålet och de nationella miljökvalitetsmålen. LÄNKA tll hålbarhetsmålen.
Det gäller samtliga i kommunen, hushåll, verksamheter, skolor och arbetsplatser.
De fem målområdena är valda för att vi bedömer att de är viktiga för att hanteringen av avfall och material ska bli cirkulär. Genom vad?
Systemen för att hantera avfall och material ska vara effektiva.
De ska också vara enkla att använda för såväl invånare, offentliga verksamheter och företag.
Målområde 1-3 är avfallsplanens grund. Matavfall och nedskräpning vill vi lyfta fram särskilt och de har därför fått egna målområden.
Upplands Väsby har valt att ta fram en gemensam avfallsplan med de övriga SÖRAB-kommunerna. SÖRAB-kommunerna är 9 kommuner som tillsammans äger avfallsbolaget SÖRAB. Det betyder att Upplands Väsby, Vallentuna, Järfälla, Sollentuna, Täby, Sundbyberg, Solna, Danderyd och Lidingö har likadana avfallsplaner.
SÖRAB samordnar arbetet med att ta fram avfallsplanen. Arbetet leds av en styrgrupp som består av en representant från respektive kommun och en ordförande från SÖRAB. Det är också styrgruppen som sedan följer upp arbetet och ansvarar för att målen i planen uppnås.
Myndigheter, förtroendevalda, tjänstepersoner, företag, organisationer och invånare har bjudits in att komma med synpunkter på förslaget till avfallsplanen. De synpunkter som kommer in tas med i det fortsatta arbetet med att ta fram den slutgiltiga avfallsplanen. Det är kommunfullmäktige som beslutar om den slutgiltiga planen ska antas.
Avfallsplan 2021–2032 tas fram i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrifter för framtagande av en kommunal avfallsplan (NFS 2017:2).