Råd och tips vid värmebölja

Nu har det varit varmt i flera dagar och i prognoserna ser det ut som värmen håller i sig veckan ut. Det finns råd för hur du kan ta hand om dig själv eller anhöriga vid värmebölja. Och tips på hur du kan använda vattnet smart när det är mycket torrt ute.

Närbild av en hand som häller vatten från en karaff i glas

Ställ gärna en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt. Foto: Mikael Wallerstedt

Gör så här vid en värmebölja

  • Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.
  • Drick mer. Vänta inte på att du är törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp att dricka.
  • Ordna sval miljö. Använd gardiner, markiser och persienner. Försök vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra nattetid när det är svalt.
  • Ordna svalka. En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Mer information på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Råd vid värmeböljor – till dig, dina vänner och anhörigalänk till annan webbplats

Använd vattnet smart

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och därför är det viktigt att använda det klokt. Varma sommardagar är det extra viktigt att vara sparsam med kranvatten, framförallt i trädgården där det kan gå åt mycket vatten. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt, så kan vi tillsammans spara mycket vatten och se till att det räcker till alla.

Av hållbarhetsskäl är det dessutom alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning.

Tips på hur du kan spara vatten

  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Duscha istället för att bada.
  • Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.

Fler tips för smart vattenanvändning på Norrvattens webbplatslänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 18 augusti 2020