Vägledning, validering

Här kan boka tid för ett vägledningssamtal om du planerar att börja studera. Du kan läsa om när du har rätt att studera på vuxenutbildningen. Du kan också läsa om olika sätt att bedöma din kunskapsnivå inför dina studier.

Om du redan studerar på någon av våra skolor, ska du i första hand vända dig till din skolas studie- och yrkesvägledare.

När kan jag boka vägledningssamtal?

Bor du i Upplands Väsby kan du boka vägledningssamtal om du vill:

 • prata om dina framtidsplaner och få stöd i att nå dina mål.
 • göra en examensplanering.
 • få information om utbildning och arbetsmarknad.

Skriv ner tankar och funderingar inför ditt besök. Ta även med dig betyg som kan vara viktiga för samtalet.

OBS! Drop-in inställt från och med tisdag den 17 mars 2020 tills vidare. Det är för att minska risken för eventuell smittspridning.

 

Du har rätt att studera på vuxenutbildningen om du är minst 20 år och du:

 • saknar grundskole- eller gymnasiebetyg.
 • är arbetssökande och söker kurspaket. Bifoga inskrivningsintyg från arbetsförmedlingen i din ansökan.
 • har en avslutad gymnasieutbildning och söker kurser eller kurspaket för att bli behörig till en utbildning på högre nivå. Ange vilken utbildning det gäller i din ansökan.
 • har en avslutad gymnasieutbildning och vill läsa upp underkända betyg.

Du har inte rätt att studera på vuxenutbildningen om du:

 • söker kurser som du redan har blivit godkänd i.
 • har en hel godkänd yrkesutbildning och vill läsa ett nytt fördjupningspaket inom samma område.
 • redan har en fullständig yrkesutbildning från vuxenutbildningen eller gymnasiet och vill söka nytt kurspaket.

OBS! Nivåtester inställt tills vidare. Det är för att minska risken för eventuell smittspridning.

Nivåtest kan du göra om du saknar betyg sedan tidigare eller är osäker på dina förkunskaper. Du kan göra nivåtest i ämnen som svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik. Det finns anpassade nivåtester för dig som har läs- och skrivsvårigheter. Du kan inte göra nivåtest i ett ämne som du just nu läser inom vuxenutbildningen.

När kan jag göra nivåtest?

Nivåtest kan du göra på:

 • måndag 09.00
 • torsdag 13.00.

Hur anmäler jag mig till nivåtest?

Du anmäler dig genom att mejla,ringa eller besöka studievägledare på drop-in. Testet gör du på vuxenutbildningen. Resultatet hämtar du ut under våra drop-in tider.

Du ska vara folkbokförd i Upplands Väsby kommun för att utföra nivåtest hos oss. Bor du i en annan kommun ska du kontakta din hemkommun för att göra nivåtest.

Att göra prövning är ett sätt att få betyg i kurser. Inför en prövning studerar du på egen hand. Sedan gör du slutprov eller nationellt prov på hela kursen. Prövning kan göras av dig som har:

 • goda kunskaper i ett ämne men saknar betyg.
 • fått underkänt eller godkänt på kurser och vill höja betygen.

Hur anmäler jag mig till prövning?

Du anmäler dig genom att kontakta någon av våra skolor. Gå in i kurskatalogen i webbansökan och leta upp kursen du vill göra prövning i.

Här hittar du kontaktuppgifter till skolorna. Länk till annan webbplats.

Du är behörig att göra en prövning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Avgiften är 500 kronor. Skolan kan ge dig mer information om när och hur prövningen går till.

Tänk på att om du har fått betyget IG eller F när du har läst kursen vid Vuxenutbildningen och kan visa det är prövningen gratis.

Har du läst kurser på vuxenutbildningen och vill sätta ihop allt till ett slutbetyg eller gymnasieexamen? Då behöver du först boka tid hos en studie- och yrkesvägledare. Utfärdande av slutbetyg och gymnasieexamen tar cirka en månad så var ute i god tid.

När du har läst några enstaka kurser kan du beställa ut dina betyg. Det gör du genom att logga in på ditt studerandekonto i webbansökan. Sedan gör du en beställning under fliken Beställningar. Du kan välja att få betygen hemskickade eller komma hit och hämta personligen. Det tar cirka 10 arbetsdagar att få dina betyg när du gör beställningen.

Det går också bra att mejla om du inte har ett studerandekonto. Skicka ditt namn, personnummer och vilka kurser du vill beställa till vux@upplandsvasby.se.

Senast uppdaterad: 20 januari 2022