Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Vikingagården Gunnes gård

Fram till 31 augusti är Gunnes gård öppen

tisdag - söndag kl.10-16

Vi har frivillig entré till gården.


För 10:e året i rad är det dags för den traditionsenliga marknaden på ”Gunnes” 6-7 september

Marknadsstånden kommer att vara fyllda med vikingatida varor, genuina hantverk och att marknadsplatsen ska sjuda av liv, lek och skådespel!

I år har vi en diger lista på deltagande vikingar, vilket glädjer oss storligen! Klicka på respektive namn för att se deltagarnas presentationer. Det är naturligtvis många fler deltagare än detta. vi lägger utt fler presentationer när vi fått in från alla deltagare. Det kommer att bli omkring 150 deltagande vikingar!

Svadilfarelänk till annan webbplats

Burr Öhström - Historiska fyndlänk till annan webbplats

Medeltidsmodelänk till annan webbplats

Ingeborgs Handaflitlänk till annan webbplats

Svíarlänk till annan webbplats

Unicorn Craftlänk till annan webbplats

Forntida - Linda Wåhlanderlänk till annan webbplats

Gerdenelänk till annan webbplats

Fagerviks handelsgillelänk till annan webbplats


Gunnes gård - En riktig vikingagård!

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna.

Flera sevärdheter
På Gunnes gård finns bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. En av runstenarna berättar - "Vibjörn lät hugga stenen efter Gunnes dotter, sin hustru". Gunnes gård är uppkallad efter den runstenen.

Djur på gården
På Gunnes gård kan det bland annat finnas grisar, får, höns och kor. Djuren är inte bara ett trevligt inslag utan fyller också en viktig funktion. Deras betande håller gravfält och mark kring gården öppen. Antal djur och arter varierar år från år.

Lev järnåldersliv under en dag eller en kväll!
Du kan också boka gruppvisningar. Skolklasser kan komma hit och leva "järnåldersliv" under en dag, det sker på vardagar under höst och vår. Du kan även boka järnåldersliv, visning eller gille för vuxna på gården - eller kanske ett företagsevent!

Text

Sidansvarig: Gun Bjurberg
Senast uppdaterad 28 augusti 2014

Kontaktinformation

Ljudguide och syntolkning


Gunnes gård har i samarbete med Stockholms läns museum och Stockholms Hembygdsförbund skapat en ljudguide och en syntolkning av gården.

Lyssna eller ladda ner filerna härlänk till annan webbplats


Home of Vikings


I Upplands Väsby finns ett rikt kulturarv med många vikingatida lämningar. För att ta vara på och lyfta dessa platser medverkar kommunen i projektet Home of Vikings, ett samarbetsprojekt mellan kommuner i STockholms och Uppsala län, för att lyfta fram och utveckla det vikingatida kulturarvet med besöksmålen i fokus.

Home of Vikings har ett kalendarium där evenemang med vikingatema finns samlade.

Till Home of Vikings kalendarium länk till annan webbplats


Har du något du vill säga


till oss?


Om du har några åsikter om verksamheten du vill lämna så är vi glada om du skickar ett meddelande via denna länk!
Gunnes gård
Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besöksadress: Dragonvägen 86 • Telefonnummer: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster