Klara och Amina kan programmera en Blue-Bot. Det har de lärt sig på Väsby Makerspace som är ett kreativt centrum för it-slöjd. Regeringen beslutade 2017 om en nationell strategi där alla elever ska få kunskap om digitalisering. I Väsby börjar den digitala utbildningen redan i förskolan. Amanda Edin är pedagog på Väsby Makerspace.
Amanda Edin, makerpedagog
- Du kan till exempel lära dig mer om och arbeta med programmering, bygga robotar, löda lysande livspuckar eller designa modeller och skriva ut i 3D-printer. Det är också en plats att träffas för att diskutera och förkovra sig i digital kompetens.
- Vi är en förlängning av alla skolor och förskolor i kommunen, kommunala som fristående. Våra besökare är lärare och skolledare som kommer hit för föreläsningar och fortbildning, och grupper med barn och elever som arbetar praktiskt med programmering, konstruktion och skapande med it som material.
- Vi har hittills nått ut till 95% av alla förskolor och skolor, och har cirka 50 - 100 besökare i veckan.
- Digital kompetens är i grunden en demokratifråga och en nödvändighet för att kunna vara delaktig i vårt samhälle som blir allt mer automatiserat och programmerat.
- Att stötta alla förskolor och skolor så att alla barn och elever i Väsby får en likvärdig undervisning i digital kompetens. Oavsett vem som driver skolan eller förskolan.