Här hittar du information från myndigheter, regler och riktlinjer som gäller under pandemin.
Uppdaterad 2 mars 2021
Från den 23 februari till och med den 30 mars gäller nya regionala rekommendationer i Stockholms län. Smittskydd Stockholm har beslutat om de skärpta rekommendationerna därför att smittspridningen ökar i länet och för att alla behöver bidra för att undvika en tredje våg.
De nya regionala rekommendationerna i korthet:
De nya regionala rekommendationerna i helhet på Region Stockhoms webbplats
Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 gäller fram till den 30 juni 2021. De innebär att alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Du är skyldig att:
Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma. Du rekommenderas även att testa dig för pågående infektion.
PCR-test för dig som är sjuk i covid-19 på 1177.se.
Sammanställning från Krisinformation.se
Regeringen har beslutat om en ny pandemilag som ger större möjligheter att begränsa och stänga verksamheter, minska trängsel och begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Brott mot förbuden kan ge böter. Det är Länsstyrelsen som främst ansvarar för tillsyn.
Den tillfälliga covid-19-lagen gäller till och med den sista september 2021.
Lagen omfattar dessa områden:
Publiktaket på åtta personer införs även för privata tillställningar. Till exempel för festlokaler och föreningslokaler.
För butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det nu bli obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt.
Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas och för besökare så ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.
Frågor och svar om pandemilagen på Länsstyrelsens webbplats
Trängsel som omfattas av pandemilagen kan anmälas till Länsstyrelsen:
pandemilag.stockholm@lansstyrelsen.se
Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare inte får hållas i Sverige från och med den 24 november 2020.
Vid privata sammankomster som till exempel i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut införs en deltagargräns om max 8 personer.
Enda undantaget från åttapersonersregeln i Stockholms län är allmänna sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20.
Kommunen ansvarar för tillsyn av serveringsställen. Trängsel kan anmälas till kommunen på:
vasbydirekt@upplandsvasby.se