Kultur- och aktivitetshus

Messingen är Upplands Väsbys centrala mötesplats för kultur, fritid och kunskap.

Begränsat öppethållande i Messingen

Just nu är Messingen endast öppet för skolornas elever och personal samt för besökare med ärenden till husets verksamheter. Våra allmänna ytor är stängda för att minska risken för trängsel och smittspridning av covid-19.

Kontakta oss

Messingen – ett kreativt kunskapscenter

Messingen är ett kreativt kunskapscenter för kultur, fritid och utbildning. Byggnaden ligger centralt i det växande stationsområdet i Upplands Väsby kommun.

Om Messingen

Messingen är ett multifunktionshus. Det ligger alldeles intill Upplands Väsby station. I samspelet mellan kommunen, föreningar, företag och medborgare fylls huset av aktiviteter och evenemang, från morgon till kväll. Här finns något för alla:

 • två gymnasieskolor
 • bibliotek
 • kulturskola
 • scenrum för evenemang och konferenser
 • filmsal
 • multihall för sport- och idrottsaktiviteter
 • danssal
 • kafé och konditori.

Messingen drivs av Upplands Väsby kommun och är en del av kultur- och fritidskontoret.

Kultur på Messingen

Scenrummet i Messingen är Upplands Väsby kommuns scen för musik, scenkonst och evenemang. Här kan du uppleva kultur av högsta kvalitet på nära håll.

Fem skådespelare i färgglada kostymer sitter runt ett stort vitt konferensbord. Text i svart: Väninnan, 15 februari

Se Väninnan från Riksteatern på Messingen – ett ömsint drama om Anna Lindh, vänskap och maktspel i politikens innersta rum. Klicka på bilden för att läsa mer och boka biljett. Foto: Jezzica Sunmo

Kommande evenemang

Här hittar du Upplands Väsby kommuns program för scenkonst och evenemang i Messingen.

Klicka på bilderna för att läsa mer och boka biljetter.

Våren 2022

Med reservation för ändringar.

Tre personer, en kvinna sitter på en stol och tittar allvarligt in i kameran. En man med hatt läser en bok, framför honom står ett litet bord med ett glas vin. En fiol står lutat mot bordet. En kvinna sitter på golvet och spelar gitarr.
En kvinna i färgglada kläder och ett gult hårband står med en conga och maracas.
En grupp välklädda kvinnor och män står framför en dörr och håller en presskonferens. Text: Väninnan, Riksteatern, Uppsala Stadsteater.
Svartvitt foto på en kvinna i klänning och hatt. I bakgrunden syns en korgstol och växter.
Fyra artister på en scen, svartklädda med röda detaljer. De gör olika rörelser. Röd ram runt bilden och en vit logotyp med texten Cirkusmania.
En skådespelare utklädd till katt ler mot kameran. I bakgrunden syns ballonger i olika färger. Text i rosa blockbokstäver: Kalas hos Maja Gräddnos.
En kvinna i färgglada kläder och ett gult hårband står med en conga och maracas.
Skådespelaren Stina Ekblad med en bok i handen och sjal och cellisten Mime Brinkmann i klänning med sitt instrument. De står framför en klippvägg.
Svartvita foton på Margareta Bengtson som spelar harpa och Josef Karnebäck.
Två svartklädda personer med svarta peruker sitter på en brun byrå. De håller stora svarta bokstäver i händerna: G, Å och N.
Porträttfoto på författaren Elin Cullhed. Hon står med armarna i kors i en stickad tröja framför en stor trädstam.
En illustrerad bild: En man i blå kavaj och en brun väska i handen vandrar i ett molnlandskap. I bakgrunden syns skyskrapor, luftballonger, en regnbåge och spelkort som flyger runt.
En kvinna i färgglada kläder och ett gult hårband står med en conga och maracas.
Två män i hatt och keps, som spelar trumma och flöjt. Bilden är infärgad i grönt.
Fyra män i kostym går i en trång korridor, de håller munspel i händerna.
En kvinna i hatt tittar stint in i kameran. I bakgrunden syns ett stort, äldre porträtt på en annan kvinna.
Bildcollage på artisten Rennie Mirro som gör olika grimaser. Text: Dansa Rennie! Med Rennie Mirro. Regi, manus: Ola Lindholm. Riksteatern.

Senaste nytt i våra sociala medier

Följ Messingen i sociala medier för att hålla dig uppdaterad om våra evenemang och aktiviteter!

Biljetter

Biljettförsäljningen till vissa av vårens evenemang är pausad

På grund av de nya rekommendationer som gäller från 12 januari 2022 för att minska smittspridningen har vi pausat biljettförsäljningen till vissa av vårens större evenemang. Det gör vi för att se över hur vi på bästa sätt ska kunna genomföra säkra och trygga evenemang.

Titta bland våra kommande evenemang för att se vilka biljetter som finns till försäljning redan nu.

Tack för din förståelse och ditt tålamod!

Biljettkassa i receptionen

Köp biljetter till Upplands Väsby kommuns evenemang i Messingen i receptionen under våra öppettider. Hos oss kan du bara betala med kort.

Köp biljetter på webben

Till de flesta föreställningar kan du köpa biljetter när du vill på internet via vårt ombud Nortic.

Biljetter till föreställningar med fri entré

Även till de flesta av våra föreställningar med fri entré behöver du biljett. Gratisbiljetter kan du bara boka i vår reception, 08-590 973 00. Vänligen boka inte fler biljetter än du behöver, och meddela oss om du får förhinder att komma, så att någon annan kan få din plats!

Särskilt anpassade platser

I scenrummet finns ett begränsat antal särskilt anpassade platser. De kan bokas av dig som sitter i rullstol, har andra rörelsehinder eller synnedsättning.

Det finns plats för två rullstolar på första raden, samt för två rullstolar längst bak i salongen (hiss finns). Till varje rullstolsplats hör en plats för medföljande/ledsagare. Medföljande/ledsagare går gratis men behöver boka plats tillsammans med sitt sällskap.

Platserna bokas i vår reception, 08-590 973 00.

Om platserna inte efterfrågas senast en vecka före evenemanget kan de komma att bokas som vanlig publikplats.

Tilllfälligt undantag från köpvillkor

Under rådande omständigheter med coronapandemin ändrar vi våra köpvillkor för biljetter och godkänner återköp fram till 24 timmar före evenemangsstart.

Biljetter till inställda/framflyttade evenemang

Du som har köpt biljett till ett evenemang som är inställt får pengarna tillbaka. Om evenemanget är framflyttat gäller din biljett till det nya datumet. Om du inte kan gå på evenemanget vid det senare tillfället får du pengarna tillbaka.

Detta gäller om evenemanget är inställt

Om ett evenemang ställts in får du pengarna tillbaka. Hur återköpet går till beror på hur du köpte din biljett:

 • Du som har köpt biljett i Messingen behöver komma till receptionen för återbetalning.
 • Du som har köpt biljett på nortic.se får ett sms/mejl med information om återbetalningen.
 • Vänligen observera att endast biljettpriset återbetalas, inte försäkrings-, service-, leverans- och distributionsavgifter.
Detta gäller om evenemanget är framflyttat

Om ett evenemang flyttas till annat datum gäller din biljett även till det nya datumet. Behåll biljetten! Du behöver inte hämta ut en ny.

Om du inte kan gå på evenemanget vid det senare tillfället får du pengarna tillbaka. Kontakta Messingens reception för återköp. Det gäller oavsett var du har köpt biljetten. Vänligen observera att endast biljettpriset återbetalas, inte försäkrings-, service-, leverans- och distributionsavgifter.

Se allmänna villkor vid köp och bokning av evenemangsbiljetter samt värdebevis i Nortics biljettsystem. (PDF) Länk till annan webbplats.

Biljetter till evenemang med extern arrangör

För vissa evenemang i Messingen som anordnas av föreningar och andra arrangörer gäller annan biljettinformation och andra försäljningsställen. Se anslag eller kontakta arrangören.

Trygga och säkra evenemang

Vi följer myndigheternas restriktioner för evenemang och släpper endast ett begränsat antal biljetter till vårens föreställningar och konserter. Det gör vi för att kunna hålla ett säkert avstånd mellan dig/ditt sällskap och de andra i publiken.

Tänk själv på att hålla avstånd till andra besökare, följa skyltning och publikvärdarnas anvisningar, tvätta händer ofta och noga och stanna hemma om du är sjuk.

Information om vaccinationsbevis

Uppdaterat 2022-01-12

Från 12 januari 2022 krävs vaccinationsbevis för att delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 personer i publiken. Samtliga i publiken ska också ha en anvisad sittplats.

Klicka på länken här nedan för att läsa mer viktig information inför ditt besök.

Läs mer om krav på vaccinationsbevis

Här hittar du som ska besöka ett evenemang i Messingen information om det nya kravet på vaccinationsbevis.

Kontroll av vaccinationsbevis vid evenemang på Messingen

Vi på Messingen (Upplands Väsby kommun) och/eller de arrangörer som hyr våra lokaler kommer att kontrollera och verifiera vaccinationsbevis (minst två doser vaccin) och legitimation från samtliga i publiken över 18 år vid inpassering till evenemang i huset så länge rekommendationen från myndigheterna kvarstår. Detta gäller både vid kommunens evenemang och de evenemang som arrangeras av föreningar och liknande.

Du som inte kan uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis kommer att nekas inträde till evenemanget.

Beställ ditt vaccinationsbevis snarast

Information om covidbevis på E-hälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Undantag från kravet

 • Du som är under 18 år behöver i dagsläget inte uppvisa vaccinationsbevis.
 • Du som inte kan vaccinera dig mot covid-19 på grund av sjukdom eller andra medicinska skäl ska kunna visa upp ett sjukintyg som tydligt styrker detta istället för vaccinationsbevis.

Hur kontrolleras vaccinationsbevisen?

Kontroll av vaccinationsbevisen kommer att ske med en app som skannar av en QR-kod på ditt bevis. Vaccinationsbeviset visar du antingen digitalt i din telefon eller i utskriven form. I appen framgår din identitet och om du är vaccinerad med minst två doser. Du kommer också att behöva styrka din identitet med giltig ID-handling.

Du som inte kan uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis eller styrkt sjukintyg kommer att nekas inträde till evenemanget.

Ingen information lagras

Informationen från ditt vaccinationsbevis om dig och din vaccinationsstatus visas bara tillfälligt i den enhet som verifierar beviset. Ingen information lagras av oss.

Kom förberedd!

Kom i god tid till evenemanget och var förberedd att visa upp din biljett och ditt vaccinationsbevis/sjukintyg digitalt eller i utskriven form.

Ta själv ansvar för att hindra smittspridning genom att stanna hemma och testa dig vid symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.

Återköp av biljetter

Om du som har bokat biljett är sjuk, ovaccinerad eller av annan anledning inte kan komma till konserten på grund av covid-19 så kan du få pengarna tillbaka.
Återköp ska ske senast 24 timmar före evenemangsstart.

 • Du som har köpt biljett i vår reception behöver komma tillbaka till oss för att göra ditt återköp.
 • Du som har köpt biljett på nortic.se kontaktar Nortics kundtjänst, 0455-619700, för återköp. Ha ditt ordernummer till hands. Dina pengar* betalas sedan tillbaka av Klarna. Vänligen observera att det i nuläget kan dröja längre än vanligt innan du får tillbaka pengarna på kontot.

* Vänligen observera att endast biljettpriset återbetalas, inte eventuell försäkrings-, service-, leverans- och distributionsavgift.

Kontakta oss

Tack för ditt samarbete och din förståelse!

Information från myndigheterna

Information om åtgärder mot covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Skärpta smittskyddsåtgärder införs den 12 januari 2022, pressmeddelande på regeringens webbplats. Länk till annan webbplats.

Beslut om vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller från 1 december 2021 på regeringens webbplats. Länk till annan webbplats.

Inför ditt besök

Här hittar du information inför ditt besök. Du kan också fråga vår receptionspersonal på plats. Välkommen till Messingen!

Öppettider

Entré, reception och biljettkassa

Begränsat öppethållande i Messingen

Just nu är Messingen endast öppet för skolornas elever och personal samt för besökare med ärenden till husets verksamheter. Våra allmänna ytor är stängda för att minska risken för trängsel och smittspridning av covid-19.

Öppettider från 12 januari 2022

Dag

Tid

Måndag–torsdag

07.30–19.00

Fredag

07.30–18.00

Lördag

09.00–16.00

Söndag

12.00–16.00

Vår reception och biljettkassa har också öppet i samband med evenemang. Entré till evenemang efter ordinarie öppettid kan ske genom kaféet.

Hitta hit

Messingen ligger i centrala Upplands Väsby, bredvid pendeltågsstationen.

Besöksadress

Love Almqvists torg 1, 194 77 Upplands Väsby

Karta

Buss och pendeltåg

Vid Upplands Väsby station stannar pendeltågen från Stockholm City, Märsta och Uppsala. Hit går också många bussar från andra delar av kommunen.

Att resa hit med pendeltåg från Stockholm tar cirka 28 minuter.

Planera din resa på SL:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Parkering

Messingen har ingen egen besöksparkering, men det finns flera parkeringsplatser i området:

 • längs med Centralvägen
 • längs med Industrivägen
 • parkeringsplatsen mittemot Coop på Industrivägen
 • infartsparkeringarna vid stationen på båda sidor om järnvägen
 • parkeringsgaraget på Upplysningens väg 2 (bakom Messingen, öppet till kl. 22.00 alla dagar).

Parkeringsplatserna är avgiftsbelagda hela eller delar av dygnet.

Information om parkeringsplatser och avgifter för parkering i Upplands Väsby kommun.

Parkering för dig som är rörelsehindrad

Parkeringsplats för dig som är rörelsehindrad finns på:

 • Love Almqvists torg (utanför Messingens entré)
 • Centralvägen (intill scenrummet och Väsby Nya Konditori)
 • Industrivägen (intill Väsby Yrkesgymnasium).

Du behöver ha ett särskilt tillstånd för att använda parkeringsplatserna.

Färdtjänstadress

Messingen, Love Almqvists torg 1 eller Industrivägen 20 B, Upplands Väsby.

Cykelparkering

En cykelparkering med tak finns vid pendeltågsstationen, nära Pressbyrån.

Kontakta Messingens reception

Besöksadress: Love Almqvists torg 1, 194 77 Upplands Väsby

Tillgänglighet

Vi strävar efter att Messingen ska vara en mötesplats som är tillgänglig för alla. Kontakta oss gärna om du har särskilda behov eller önskemål inför ditt besök, eller om du har synpunkter på tillgängligheten i våra lokaler.

Entrédörrar

Messingens huvudentré vid Love Almqvists torg har skjutdörrar som öppnas automatiskt.

Hiss

Det finns hiss till plan 0, 1 och 2. För att komma till övriga våningsplan krävs särskilt passerkort.

Om du har rörelsehinder och behöver komma till den övre delen av scenrummet vid ett evenemang så finns en särskild hiss. Kontakta personalen om du behöver tillgång till hissen.

Toaletter

Handikappanpassade toaletter med plats för rullstol finns på plan 1 (utanför scenrummet), plan 2 samt på plan 0.

Parkering

Parkeringsplats för dig som är rörelsehindrad finns på:

 • Love Almqvists torg (utanför Messingens entré)
 • Centralvägen (intill scenrummet och Väsby Nya Konditori)
 • Industrivägen (intill Väsby Yrkesgymnasium).

Du behöver ha ett särskilt tillstånd för att använda parkeringsplatserna.

Färdtjänstadress

Messingen, Love Almqvists torg 1 eller Industrivägen 20 B, Upplands Väsby.

Hörhjälpmedel

Scenrummet, ABBA-salen och matsalen är utrustade med hörslinga.

Tillgänglighet i scenrummet

De flesta sittplatserna i scenrummet nås via trappor. Om du sitter i rullstol, använder rullator, har svårt att gå i trappor eller har synnedsättning så rekommenderar vi att du bokar en särskild plats på första raden eller längst bak i salongen.

Särskilt anpassade publikplatser

I scenrummet finns ett begränsat antal särskilt anpassade platser. De kan bokas av dig som sitter i rullstol, har andra rörelsehinder eller synnedsättning. Platserna bokas i vår reception eller på telefon 08-590 973 00.

Om platserna inte efterfrågas vid ett evenemang kan de komma att bokas som vanlig publikplats.

Receptionspersonal och publikvärdar

Vår personal hjälper dig gärna till rätta vid ditt besök i Messingen och om du behöver hjälp till din sittplats vid ett evenemang.

Boka lokaler

I Messingen finns moderna lokaler med centralt läge. Här finns plats för allt från mindre möten till stora evenemang med flera hundra deltagare.

 • Scenrummet rymmer 350 personer och har en fullt utrustad ljud- och ljusanläggning.
 • Multihallen kan anpassas för olika evenemang med upp till 900 gäster.
 • ABBA-salen är utrustad med anläggning för filmvisning.

Kontakta oss med din bokningsförfrågan

Kontakta receptionen så berättar vi mer om villkor och priser för att hyra lokaler i Messingen.

Telefon: 08-590 973 00
E-post: messingen@upplandsvasby.se

Vi finns i Messingen

Här hittar du information om de olika verksamheter som finns i huset. Se respektive webbplats för kontaktuppgifter, covid-19.

Upplands Väsby bibliotek

Upplands Väsby bibliotek finns på andra våningen i Messingen. Biblioteket har avdelningar med böcker och andra medier för barn, unga och vuxna. Du kan också läsa dagstidningar och tidskrifter, låna datorer, kopiera och skanna.

Vi har mycket programverksamhet med evenemang och aktiviteter för alla åldrar.

På gatuplanet i Messingen finns bibliotekets mötesplats. Här erbjuder vi aktiviteter som främjar trygga möten mellan Väsbybor oavsett ålder och språklig bakgrund.

I Messingens entréhall finns en disk där du kan återlämna böcker när biblioteket har stängt.

Upplands Väsby biblioteks webbplats. Länk till annan webbplats.

Upplands Väsby kulturskola

Upplands Väsby kulturskola erbjuder undervisning i musik, teater, nycirkus och konst för kommunens barn och unga.

Kulturskolan arrangerar flera konserter och föreställningar under året, både i Messingen och på andra platser i Upplands Väsby.

Upplands Väsby kulturskolas webbplats.

Väsby Nya Gymnasium

Väsby Nya Gymnasium är en relativt liten och personlig gymnasieskola med 700 elever och 50 lärare. Våra sex program med olika inriktningar rustar dig som elev inför framtidens arbetsmarknad.

Väsby Nya Gymnasium är en kommunal gymnasieskola.

Väsby Nya Gymnasiums webbplats.

Väsby Yrkesgymnasium

Väsby Yrkesgymnasium är en skola som präglas av yrkeslivet med fokus på dig som enskild individ. Vi erbjuder utbildning inom:

 • VVS- och fastighetsprogrammet
 • el- och energiprogrammet
 • bygg- och anläggningsprogrammet.

Väsby Yrkesgymnasium är en fristående gymnasieskola.

Väsby Yrkesgymnasiums webbplats. Länk till annan webbplats.

Väsby nya konditori

Väsby nya konditori erbjuder frukost, lunch och fika och ett stort utbud av tårtor, bakverk och matbröd.

Väsby nya konditoris webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 23 januari 2022