• Startsida
  • / Unik maskin räddar värdefulla träd när Väsby bygger Fyrklövern

Unik maskin räddar värdefulla träd när Väsby bygger Fyrklövern

25 värdefulla träd räddas av en unik maskin från Tyskland i samband med byggandet av bostadsområdet Fyrklövern i Upplands Väsby. Med start på måndag morgon kommer träden att flyttas och planteras om i väntan på sin nya placering i Blå parken.

Maskin lyfter träd

– Fyrklövern är ett innovativt byggprojekt och miljöaspekten är en del av det. Därför är det glädjande att vi kan använda ny teknik för att rädda träd som är viktiga för oss Väsbybor, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby kommun.

Klockan sju på måndag den 12 december börjar arbetet med att flytta träden. Flera värdefulla träd kommer att bevaras såsom rödek, lind, bergkörsbär, blodlönn, serbisk gran, avenbok och hästkastanj. Arbetat startar på Husarvägen där sju ekar ska grävas upp och flyttas av den stora maskinen från Nürnberg i Tyskland. Maskinen är den enda i sitt slag i norra Europa. En stor gripklo, 3 meter i diameter, kommer att skära av rötterna och forma en flyttbar rotklump. Förfarandet gör det möjligt att transportera träden till den plats söder om Vittraskolan där de ska planteras om i väntan på flytt till den park som ska anläggas i Fyrklövern under namnet Blå Parken.

– Det är ett stort och omfattande arbete som vi gör för att bevara träden. Förutom att vi räddar värdefulla träd så kommer vi snabbare att få en grönskande miljö i Blå parken när vi anlägger den genom att flytta dit redan fullvuxna träd, säger Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Upplands Väsby kommun.

Området Fyrklövern ligger i centrala Upplands Väsby. Bostadsprojektet har uppmärksammats för sitt unika poängsystem som innebär flexibel prissättning av kommunens mark. Poängsystemet uppmuntrar till miljötänk och nyskapande. Upplands Väsby kommun tilldelades utmärkelsen Årets Samhällsbyggare 2016 för sitt poängsystem.

Mer information
Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, 073-910 41 23
Nils Odén, stadsträdgårdsmästare, 073-910 44 03
Alarik von Hofsten, projektansvarig för byggprojektet Fyrklövern, 070-920 74 15

Senast uppdaterad: 6 september 2017