Livsmedel

Innan du startar en livsmedelsverksamhet ska du registrera den hos miljökontoret. Det gäller även om du vill förändra eller upphöra med din verksamhet. Du behöver också känna till ditt ansvar för den egna kontrollen.

Till livsmedelsverksamheter räknas bland annat restauranger, kaféer, food trucks, butiker, skolor, internetbutiker och importörer.

Vid frågor kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, 08-590 970 00.

Krav på livsmedelslokaler

Lagen ställer en hel del krav på livsmedelslokaler. Det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att lokalen är lämplig. Känner du dig osäker på vad som gäller, kan du ta hjälp av en konsult eller från din branschorganisation.

  • Ytorna ska vara släta, täta och lätta att hålla rena.
  • Lokalen ska vara skadedjurssäker.
  • Det ska finnas tillgång till varmt och kallt rinnande vatten av dricksvattenkvalitet.
  • Det ska finnas lämplig utrustning för exempelvis nedkylning och varmhållning.
  • Det ska finnas en särskild plats för handtvätt med rinnande varmt och kallt vatten samt flytande tvål och pappershanddukar.

Information om hygienregler på Livsmedelsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Avgifter för livsmedelsföretag

Enligt lag ska kommunen ta ut en avgift för registrering av anläggning och en avgift för kontroll. Det finns tre typer av avgifter.

  • En avgift för registrering av ny livsmedelsverksamhet och verksamhet med ny ägare.
  • En årlig avgift för kontroll.
  • En avgift för extra offentlig kontroll.

För att starta ett livsmedelsföretag ska du göra en anmälan om registrering. Du ska också skicka in en verksamhetsbeskrivning. Det gör du för att den årliga kontrollavgiften och riskklassen för din anläggning ska kunna fastställas. Det är smidigt om du skickar in dessa vid samma tillfälle.

Riskklassificering av livsmedelsanläggning - Livsmedelsverkets vägledninglänk till annan webbplats

När får jag starta min verksamhet?

Du kan starta verksamheten när du fått en bekräftelse på att registreringen har gått igenom. Två veckor efter att du skickat in en komplett anmälan har du rätt att starta verksamheten utan att ha fått en bekräftelse. Det är upp till dig att ha kännedom om och följa de regler som gäller för livsmedelshantering i din verksamhet.

Ändring av livsmedelsanläggning

Om du bygger om din anläggning eller gör ändringar i verksamheten ska du anmäla det till miljökontoret. Verksamheten får inte börja användas förrän den blivit godkänd eller registrerad.

I dessa fall ska du kontakta miljökontoret:

  • Om du ändrar inriktning på din livsmedelsverksamhet.
  • Om din livsmedelsverksamhet upphör, utökar eller säljs.
  • Om du har en anläggning som behandlar mer än 10 kg köldmedium.
  • För att få sälja tobak. Detta görs genom en anmälan.
  • För att få sälja folköl. Detta görs genom en anmälan.

Regelbudna kontroller av livsmedelsföretag

Inom kommunen sker det kontroller av livsmedelsföretag. Detta för att se till att det finns fungerande system för egenkontroll och att lokalen uppfyller gällande krav. I en livsmedelsaffär kontrolleras till exempel att kyl och frys håller rätt temperatur. Verksamheten ska också ha koll på märkning och spårbarhet.

Vad innebär egenkontroll?

Det är du som företagare som ansvarar för att verksamheten ska ha väl fungerande rutiner. Detta kallas för egenkontroll. Du ska bland annat kunna redovisa goda rutiner rörande:

  • hygien
  • utbildning
  • rengöring av utrustning
  • kontroll av temperaturer.

Detta görs för att din verksamhet ska kunna hantera mat säkert.

Hur ska egenkontrollen se ut?

Hur egenkontrollen ska se ut beror på hur omfattande verksamheten är och vilka risker som finns. Om du har en komplicerad och riskfylld verksamhet bör du ha en mer omfattande egenkontroll.

Faroanalys enligt HACCP

För att upptäcka vilka steg i verksamheten som är kritiska när det gäller livsmedelhygien ska du göra en faroanalys. Din egenkontroll ska baseras på principerna i HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). Om en butik har manuell hantering ska även en faroanalys utföras. Med manuell hantering menas till exempel chark och bageri. Faroanlysen upprättas enligt HACCP-principerna.

Vilka behöver inte ha en egenkontroll med HACCP?

Du behöver inte göra någon HACCP-plan om ditt företag:

  • bara hanterar förpackade livsmedel
  • kan visa i en faroanalys att grundförutsättningarna är uppfyllda.

Nya regler om hygien - för säkerhets skull

EU-kommissionens vägledning för tillämpning av HACCP

För att få tillverka livsmedel ska du registrera det hos miljökontoret. För att få tillverka animaliska livsmedel som ska vidare till annan livsmedelsanläggning krävs ett godkännande. Detta krävs innan det att verksamheten startar. Ansök därför om godkännande i god tid. Stora animaliska anläggningar som exempelvis slakterier och stora köttproduktionsanläggningar, behöver få ett godkännande från Livsmedelsverket.

Om du vill bygga en ny eller bygga om en livsmedelslokal krävs det ofta ett bygglov eller en bygganmälan. Det är även viktigt att du ansvarar för att lokalen är brandskyddad och inspekterad. För att se till att detta blir gjort kan du kontakta Attunda brandförsvar.

Brandkåren Attundas webbplatslänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 20 september 2018