Stöd till barn och ungdom

Alla barn har rätt att växa upp och att ha det bra. Som barn och ungdom har du har rätt att säga vad du tycker och rätt att bli lyssnad till. Ingen får göra dig illa, inte ens din mamma eller pappa.

Det är viktigt att du berättar

Om du känner att det finns saker som är jobbiga är det bra om du pratar med en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, annan släkting, lärare eller skolkurator. Eller så finns det kanske någon annan som du litar på som du kan berätta för hur det är.

Det kan till exempel handla om att du blir mobbad, slagen eller utsatt för någon form av övergrepp eller påtryckningar. Ibland kan det till och med vara föräldrar som gör sådana saker och då kan det vara extra svårt att berätta. Du har alltid rätt att berätta för att få hjälp.

Vilket stöd kan kommunen ge?

På socialtjänstens mottagning för barn och ungdom kan du prata med en socialsekreterare som är van vid att prata med barn och ungdomar. Socialsekreteraren kan berätta för dig vilken typ av stöd och hjälp som du kan få.

Kontakta socialtjänstens mottagning för barn och ungdom på telefon 08-590 970 70.

Mottagningen är öppen måndag, tisdag, torsdag och fredag 9.00–12.00 samt onsdag 13.00–16.00.

Familjerättsbyrån har grupper för barn med skilda föräldrar. Skilda världar - "Jollen" vänder sig till barn mellan 8-12 år. I Skilda världar går man för sin egen skull. Man bestämmer själv hur mycket man vill berätta för de andra.

En del barn bor hos båda sina föräldrar. Andra kanske träffar sin ena förälder bara ibland eller inte alls. Några har föräldrar som är väldigt osams. Även om det ser olika ut så kan det kännas bra att träffa andra barn som har det ungefär som man själv.

I Skilda världar pratar vi om:

  • Att du har rätt att tycka om och längta efter båda dina föräldrar.
  • Att det inte är ditt fel att dina föräldrar bråkar.
  • Att alla känslor är tillåtna.
  • Att du är viktig och har rätt att må bra.

Skilda världar träffas en gång i veckan under tio veckor på familjerättsbyrån i Upplands Väsby. Vi pratar, leker, ritar, fikar och fantiserar tillsammans.

Har du frågor om barngruppen Skilda världar kan du kontakta familjerättsbyrån via kommunens kontaktcenter Väsby Direkt. Öppettider för familjerättsbyråns telefonrådgivning är måndag–fredag 9.00–11.00.

Broschyr om barngruppen Skilda världar - Jollen

Senast uppdaterad: 24 september 2018
Omsorg och hjälp