Du som ung har rätt att må bra och känna dig trygg. Du ska alltid få hjälp om livet är jobbigt eller om någon gör dig illa. På den här sidan finns tips och information för dig som önskar stöd eller någon att prata med.
Många saker kan vara jobbiga och det är viktigt att du kan prata med en vuxen som du litar på om du behöver det. Det kan vara en förälder, en släkting, din lärare, skolkuratorn eller en fritidsledare. Eller så finns det kanske någon annan som du litar på som du kan berätta för hur det är.
Du har alltid rätt att få hjälp.
Du kan få hjälp och stöd från oss som jobbar på kommunen. Du kan alltid kontakta socialtjänsten, ungdomsmottagningen eller fältarna om du behöver hjälp eller någon att prata med.
Hos oss kan du prata om allt! Vi finns här för dig som är ung och har frågor kring kroppen, sex och livet i allmänhet. Hos oss kan du ställa alla frågor du inte vill ställa till kompisar, föräldrar eller andra vuxna. Ingen fråga är för stor eller för liten. Vi är här för att stötta dig och vi tar dig på allvar.
Vi som jobbar på socialtjänstens mottagning för barn och ungdom är socialsekreterare. Vi är vana vid att prata med barn och ungdomar. Ring och prata med oss, så berättar vi mer om vilken typ av stöd och hjälp du kan få.
På webbsidan Koll på soc kan du läsa om vad för hjälp du kan få av socialtjänsten.
Vi som arbetar som fältare i Upplands Väsby finns här för dig som är 11–20 år. Du kan kontakta oss för att få hjälp, vägledning eller bara för att prata.
Vi arbetar både på dagar och kvällar. Vi finns på platser där du umgås med dina kompisar, som fritidsgårdar och utomhus.
Kontakta oss om du:
Vi kan inte alltid ge dig stöd, men vi kan hjälpa dig att få kontakt med andra som kan det.
Just nu pågår ingen grupp för dig med skilda eller separerade föräldrar på grund av covid-19 men det går att ställa sig i kön
Det finns en grupp för dig med skilda föräldrar. Skilda världar heter gruppen och vänder sig till dig i åldrarna 8–12 år. Du går för din egen skull. Och du bestämmer själv hur mycket du vill berätta för de andra.
Det är din vårdnadshavare som kan ansöka om en plats åt dig i gruppen.
Barngruppen Skilda världar träffas en gång i veckan under tio veckor på familjerättsbyrån i Upplands Väsby. Vi pratar, leker, ritar, fikar och fantiserar tillsammans.
Om du har frågor kan du mejla till Familjerättsbyrån eller kontakta oss via vårt kontaktcenter Väsby Direkt.
Det finns många andra organisationer som kan ge dig hjälp och stöd. Här har vi samlat stödlinjer, chattar och annan bra och viktig information.
Kom ihåg att du alltid kan vara anonym när du ringer eller chattar!
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med.
Du kan också chatta, mejla eller boka tid med en kurator hos Bris.
Bris har samlat bra svar på frågor om coronaviruset.
Du som är upp till 25 år kan chatta med Jourhavande kompis om du behöver någon att prata med. De har öppet eftermiddagar och kvällar alla dagar i veckan. Jourhavende kompis drivs av Röda Korsets ungdomsförbund.
Har du en hemlighet som gör dig ledsen eller orolig? Då ska du inte behöva vara ensam med det.
Kom till sajten Våga berätta så får du veta vad du kan göra om du eller någon annan mår dåligt. Du får också tips på vem du kan prata med för att få hjälp.
Tilia är en organisation som jobbar för ungdomars psykiska hälsa. De finns för dig som är ung och behöver någon som lyssnar.
Ätstörningslinjen är för dig som är drabbad av en ätstörning. Behöver du någon att prata med? Har du tankar kring kropp, mat och träning som känns jobbiga? Ring och prata med en person som har egen erfarenhet av ätstörning.
Information om stödtelefonen, telefonnummer och öppettider på föreningen Frisk & Fris webbsida.
På Snorkel kan du läsa om vad nedstämdhet och oro är, hur det kan kännas och du får också tips på vad du kan göra om du mår dåligt.
Mina Rättigheter är en webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Rättigheterna står i barnkonventionen. De gäller för alla upp till 18 år. Här kan du få hjälp att förstå vilka rättigheter du och alla andra barn har, varje dag runt om i hela världen.
Maskrosbarn finns till för dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Du som är 13–19 år kan chatta och få råd och stöd.
En webbplats för alla som är mellan 13–25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
En webbplats med information från UMO.se på flera språk. Här kan du som är mellan 13–20 år läsa och se filmer om sex, hälsa och relationer och mycket annat.
Sidan finns på de här språken:
Ring ECPATs stödlinje för barn och unga om du behöver hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Linjen är öppen för alla upp till 18 år.
Ungarelationer.se ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.
Den enda barn- och ungdomsjouren i Sverige som riktar sig till döva och hörselskadade barn och ungdomar i åldrarna 7–21. Här får du hjälp och stöd på svenskt teckenspråk efter skoltid. BOUJT erbjuder bland annat stödsamtal med döva och hörselskadade syssnare samt information om kroppen, tankar och känslor.
Väsby Tjejjour har chatten öppen på måndagar klockan 19–21 för alla som identifierar sig som tjej.
När Väsby Tjejjours chatt är stängd kan du kontakta en tjejjour i en annan stad. På tjejjouren.se hittar du alla tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige.
En förening för tjejer och kvinnor som har utsatts för sexuellt våld.
På Killfrågor kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Sajten riktar sig till alla som definierar sig som ung kille och som är 10–20 år.
Killar som stöttar killar! Chatta om vad som helst, som till exempel ensamhet, break-ups, ångest och prestationsångest, familjeproblem, drogproblem, sex och kärlek.
Chatten är till för dig som identifierar sig som ung/ung vuxen kille, man eller ickebinär.
Chatt, öppettider och mer information på Under Kevarets webbplats.
Känner du dig kontrollerad av din familj och släkt? Måste du ha koll på dina syskon? Är du orolig över din framtid och utsätts för press?
Du som är 13–26 år och bor i Stockholms län kan ringa till Origo för att få stöd och hjälp.
Är du utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Kontakta chatten på karlekenarfri.se. Chatten är till för dig som är barn eller ung. Du kan fråga om allt kring hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning.
Du som har varit med om brott har rätt att få information. På sajten Jag vill veta kan du läsa om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Det finns också information om vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.
Friguiden kan inspirera och vägleda dig med med ADHD som står inför att bryta med kriminalitet och missbruk.
Har du blivit utsatt för ett brott? Eller är du vittne till något som har hänt? Du som är 10–21 år och bor i Upplands Väsby kan få hjälp från Stödcentrum Nordväst. Du som är anhörig kan också få hjälp och stöd.
Vi hjälper också till med medling. Då träffas den som har begått ett brott och den som har blivit utsatt för brottet.
Information om stöd och medling på Stödcentrum Nordvästs webbplats.