Slagverk

Slagverk är en stor grupp av instrument. Oftast tänker man på trumset, men i en stor orkester finns så många fler slagverksinstrument, till exempel xylofon, marimba, olika sorters klockspel, pukor med flera.

Från årskurs 3 till och med ett läsår efter gymnasiet (20 år).

Att spela slagverk i kulturskolan

Du har lektion i liten grupp eller enskilt en gång i veckan och däremellan övar du hemma. Vi lägger stor vikt vid samspel i olika former, på lektionerna, i slagverksensemble och i våra samarbeten med kulturskolans blåsorkester, rockgrupper och symfoniorkester.

Som slagverkselev köper man själv sitt eget trumset att öva på hemma, skolan hyr inte ut slagverksinstrument.

Tid och plats

I överenskommelse med din lärare. Orkestrarna har fasta tider.

Lärare

  • Joakim Anterot
  • Martin Larsson Nöjd
  • Christer Ferngren

Talangskolan i slagverk

Talangskolan i slagverk är en möjlighet för ungdomar mellan 12 och 22 år att fördjupa sig i slagverk. Eleverna träffas cirka sex lördagar per termin och har även flera framträdanden, bland annat i Kungasalen på Kungliga Musikhögskolan. Hela bredden av slagverk, från trummor och marimba till congas och steelpans finns med på övningar och konserter. Slagverkslärare i nätverket Talangskolan uppmanar de elever de tror passar för projektet att söka en plats.

Vilka arrangerar talangskolan i slagverk?

Talangskolan i slagverk arrangeras av ett nätverk av kulturskolor med Vallentuna och Upplands Väsbys kulturskolor som huvudorganisatörer. De har gått samman för att skapa möjligheter till fördjupning för unga slagverkare som vill lära sig mer och utvecklas. Talangskolan är avgiftsfri och bedrivs med stöd från Statens kulturråd.

 

Lördagsträffarna hålls på SMI, Stockholms Musikpedagogiska Institut, i Huddinge. SMI är en högskola med inriktning mot musikpedagogik och i lokalerna inryms det stora instrumentariet efter den världsberömda slagverksensemblen Kroumata med verksamhet mellan 1978 och 2016. Kring den resursen finns ett forum, Kroumata Percussion Center, KPC som bedriver verksamhet för att främja slagverkets utveckling. Den arbetsgrupp från Talangskolan som ansvarar för utbildningens innehåll och kvalitet är:

  • Björn Persson, lärare i Vallentuna
  • Joakim Anterot, lärare i Upplands Väsby, KMH och SMI
  • Anders Holdar, en av grundarna av Kroumata, lärare på SMI och ansvarig för KPC.

Film om talangskolan i slagverk på Youtube Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 26 februari 2024