Hyra och köpa instrument

Kulturskolan hyr ut blås- och stråkinstrument till de elever som går dessa ämnen. Lärarna sköter uthyrningen. Vid återlämning av instrument, vänd dig till din lärare.

Att hyra instrument

Tvärflöjt, klarinett och saxofon kan du hyra i mån av tillgång i fyra terminer.

Trumpet och trombon kan du hyra i fyra terminer. Övriga instrument kan du hyra under hela kulturskoletiden.

Stråkinstrument kan du hyra till dess att eleven kan spela på fullstora instrument.

Blockflöjt, piano, keyboard, gitarr, elgitarr, elbas och slagverksinstrument  hyrs inte ut av kulturskolan.

Att köpa instrument

  • Tumma inte på kvaliteten, även om ditt barn är nybörjare. Att ha ett bra instrument ökar lusten att spela och öva, och ditt barn utvecklar en riktig spelteknik från början.​
  • Vänd dig gärna till en musikaffär och undvik att köpa billiga instrument på stormarknader, leksaksaffärer och matvaruaffärer.
  • Rådfråga din lärare, han eller hon kan tipsa om ett lämpligt instrument.
  • Åk till en eller flera musikaffärer för att få tips och provspela.
  • Det går även köpa instrument via musikaffärer på nätet men kolla gärna runt i fysiska butiker först för att provspela och känna efter.

På begagnatmarknaden går det att hitta bra instrument till rimliga priser. Men se upp, kvaliteten kan variera, och om du har otur kan instrumentet behöva renoveras för flera tusen kroner innan det blir speldugligt. Rådfråga därför er lärare innan ni köper ett begagnat instrument från privatpersoner. Begagnade instrument kan också säljas via musikaffärer. Då kan instrumentets skick garanteras. Fråga er lärare vad som är rimlig prisnivå.

Sök efter musikinstrument på Blocketlänk till annan webbplats

Sök efter musikinstrument på vend.selänk till annan webbplats

Akustiskt piano, digitalpiano eller keyboard? Våra piano/keyboardlärare får ofta frågan, och har som tumregel att nybörjare bör ha ett instrument med vägda tangenter, t ex akustiskt piano, el- eller digitalpiano. Då är det lättare att utveckla en bra spelteknik. Det finns även el/digitalpianon med synthljud. På lektionerna används både piano, keyboards och synthar. 

Många tycker också det är roligt att spela med de många ljud som en keyboard/synth erbjuder. En keyboard har tangenter med mindre motstånd, ibland mindre tangenter, och de har oftast ett mindre omfång än ett piano (färre oktaver).

Det är också viktigt att ha en bra pall att sitta på, som går att justera i höjd till en bra spelställning allteftersom eleven växer. Elektriska instrument behöver ofta kompletteras med en sustainpedal.

Se också råden här ovanför - allmänna tips och köpa begagnat.

Senast uppdaterad: 11 september 2018