Cykelutflykter

Våren är äntligen här. Det blir varmare, gatorna sopas och det har börjat grönska. Då kan det vara perfekt att cykla runt och utforska Väsby. Vi har satt ihop en lista med fem fantastiska platser som du kan besöka om du ska på cykelutflykt i Upplands Väsby.

Cykelutflykter i Upplands Väsby

1. Gamla Apoteket

Gör ett besök i Gamla Apoteket under cykelturen och ta reda på hur uttrycket ”Kyss inte mig, kyss Carlsson!” kom till. Här finns i dag Picchus café med konstutställningar, krukmakeri och försäljning av konsthantverk.

2. Barockparken och Åfare

Genom att cykla norrut längs Väsbyån kommer du till Barockparken i området Stora Wäsby, en park som anlades efter franskt mönster av 1600-talets stora arkitekter. I parken vid Väsbyån ligger Åfare, ett rekonstruerat vikingaskepp uppställt på två pelare. Höjden på pelarna markerar det dåtida vattenståndet.

3. Tre sevärda kyrkor

De tre medeltida kyrkorna Ed, Fresta och Hammarby attraherar många besökare. Hammarby kyrka är från 1200-talet och är den enda kyrkan i Stockholms län som inte har fönster mot norr.

4. Trampa en bit på Sverigeleden

Sverigeleden är en 262 mil lång cykelled mellan Helsingborg och Karesuando. I kommunen går leden bland annat längs sjön Norrviken via Stora vägen och Bollstanäs.

5. Njut av flora och fauna vid Fysingen

Norr om Löwenströmska sjukhuset längs sjön Fysingens västra strand ligger ett omväxlande naturområde, perfekt för cykelturer (och promenader).

Cykelkarta över Väsby

Tipsen är hämtade från Upplands Väsby kommuns cykelkarta, som både visar fantastiska utflyktsmål och cykelvägar. Om du vill beställa en tryckt version av cykelkartan ska du kontakta kommunens kontaktcenter Väsby Direkt, 08-590 970 00.

Senast uppdaterad: 14 augusti 2018
Uppleva och göra