Musikklasser

Musikklasserna är en del av Väsby skola. Elever från hela kommunen och även andra kringliggande kommuner söker sig till våra musikklasser. Du kan gå i musikklass från årskurs 4–9.

Kommunens musikklasser går i Väsby skola. Här går elever från hela Väsby och från kringliggande kommuner. Musikklass innebär att eleverna har 3-4 lektioner i musik i veckan, vilket är en utökning av ordninarie tid för musik.

Väsby skolas mussikklasser

Hos oss arbetar vi med sång, instrument, körsång, ensemblespel och musikteori inom flera olika musikaliska genrer. Vi arbetar också med rytmik, drama och scenisk gestalning. Som elev hos oss finns du i ett sammanhang med många kreativa och musikintresserade kompisar runt omkring dig.

Vårt nära samarbete med Väsby kulturhus, Messingen och andra kulturaktörer gör att du som elev får möta inspirerande gästföreläsare, musiker och sångare under din utbildningstid hos oss. Dessutom får du delta i festivaler och kulturutbyten, både nationellt och internationellt, där unga människor möts och musicerar tillsammans.

När du har skickat in din ansökan till kommunen kommer en kallelse till ett musiktest. Vi gör testet för att se om du har de förkunskaper som behövs för att kunna följa med och trivas med vår undervisning. Så här går testet till:

1. Blinka lilla stjärna – Du behöver bara sjunga en vers. Öva sången så att du kan den väl. Träna också att starta på olika toner. Här kan du öva sången:

Blinka lilla stjärna på YouTubelänk till annan webbplats

2. En egen vald sång – välj en sång som du tycker om att sjunga. Välj gärna en enkel sång. Du får sjunga på vilket språk du vill. Om du söker år fyra eller fem så är det här albumet bra att öva till:

Adolf Fredriks Musiklassers album Barn sjunger för barn på Spotifylänk till annan webbplats

3. Under musiktestet kommer du också att få härma melodislingor och rytmer.

Tosse Jansson

Ulf Jansson

Tosse har lång erfarenhet av arbete i skolor med musikprofil och av att utbilda barn och unga i bland annat ensemblespel, körsång, sångteknik och musikteori. Som sångare har han både varit verksam på Folkoperan och Kungl. Operan. Han har också turnerat med olika hårdrocksband.

Richard Säfsten

Ulf Jansson

Richard har under lång tid arbetat som frilansande musiker i alla möjliga sammanhang, allt från olika TV-galor och företagsjobb till turnéer med både eget och andra band. Han har också arbetat länge som lärare och verksamhetsutvecklare på grundskola med olika musikprofiler samt på gymnasiet med inriktning musik. Han är van att arrangera föreställningar och driva projekt.

Senast uppdaterad: 27 augusti 2018