• Startsida
  • / Nu får vi nya parkeringsautomater

Nu får vi nya parkeringsautomater

Från den 1 juli kommer parkeringsautomaterna längs kommunens gator och på infartsparkeringarna att bytas ut till digitala automater.

En parkeringsautomat med solceller i närbild mot en oskarp bakgrund där en parkering och byggnader skymtar

Bilden är ett fotomontage

De nya automaterna är biljettlösa. Det innebär att du inte längre behöver lägga en biljett i fönstret på bilen. Eftersom det inte krävs samma närhet mellan bilarna och automaterna kommer vissa av dem att tas bort. Några kommer att få ändrad placering. Det 15-tal automater som finns i dag blir åtta.

Ett exempel är parkeringsautomaterna på infartsparkeringarna. Där kommer de som finns på platsen monteras bort och de nya placeras vid nedgångarna till pendeltågsstationen. Där passerar de flesta som ska vidare.

Du skriver in fordonets registreringsnummer i automaten via det digitala tangentbordet på skärmen. Precis som tidigare kommer det att vara möjligt att betala parkeringen med kort eller via mobilen.

Automaterna som installeras på nya platser kommer att drivas med solceller. De som monteras på nuvarande platser drivs med den el som redan är dragen till platsen. Det sparar på både miljön och kostnaden.

Bedömningen är att det tar två till tre dagar att ta bort de gamla parkeringsautomaterna och sätta dit de nya.

Avgifterna för parkering kommer inte att ändras.

Mer information om allmänna parkeringsplatser och hur du betalar med mobilen

Senast uppdaterad: 9 juli 2020